Obilaskom oko Kabe u Meki započeo hadž

25.06.2023.

10:05

Autor: V.K./HRT/Hina

Mnoštvo hodočasnika napravilo je svečane krugove oko Kabe

Mnoštvo hodočasnika napravilo je svečane krugove oko Kabe

Foto: Mohamed Abd El Ghany / REUTERS

Mnoštvo hodočasnika napravilo je svečane krugove oko Kabe, crne kocke u Velikoj džamiji u Meki, u nedjelju kada je u vrućini saudijskog ljeta počelo najveće hodočašće.

Očekuje se da će najsvetije mjesto islama ugostiti više od dva milijuna vjernika iz 160 zemalja tijekom godišnjih obreda koji bi mogli oboriti rekorde posjećenosti, a do petka navečer već je stiglo 1,6 milijuna stranaca.

Hadž je započeo rano u nedjelju obilaskom oko Kabe, velike kockaste građevine presvučene crnom tkaninom sa zlatnim ukrasima, kojoj se milijuni muslimana mole svaki dan.

- Proživljavam najljepše dane svog života, rekao je Abdel-Azim, 65-godišnji Egipćanin dok je izvodio ritual.

- San se ostvario, rekao je umirovljenik koji je štedio 20 godina kako bi platio 6000 dolara kotizacije za sudjelovanje.

Hadž je jedan od pet stubova islama i svi muslimani ga moraju iskusiti barem jednom.

Niz obreda izvodi se tijekom četiri dana u Meki i njezinoj okolici na zapadu naftom bogate Saudijske Arabije.

U nedjelju navečer hodočasnici će krenuti prema Mini, oko pet kilometara od Velike džamije, uoči vrhunca hadža na planini Arafat, gdje se vjeruje da je prorok Muhamed održao svoju posljednju propovijed.

Hadž predstavlja značajan sigurnosni izazov i doživio je nekoliko katastrofa tijekom godina, uključujući stampedo 2015. u kojem je poginulo do 2300 ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!