Bandov: Putin više nije 'Putin', pokazao je slabosti

25.06.2023.

19:42

Autor: Dnevnik/HRT/D.M.

Prof. Goran Bandov u Dnevniku HTV-a

Prof. Goran Bandov u Dnevniku HTV-a

Foto: HTV / HRT

Profesor Goran Bandov odgovarao je u Dnevniku HTV-a na pitanja koje su slabosti ruskog sigrurnosnog sustava, je li i koliko je oslabljen Vladimir Putin te kako bi se marš Wagnerovih plaćenika na Moskvu mogao odraziti na rat u Ukrajini. 

Za pobunu paravojske Wagner i njezina vođe Jevgenija Prigožina protiv vlastitog ruskog državnog vodstva Goran Bandov je kazao kako mu se čini "da se radi o jednom običnom igrokazu samo što nismo sigurni da li svi sudionici svjesni da su sudjelovali - u igrokazu".

Prigožin i Putin nisu bili u potpunosti svjesni?


- Mislim da sam Prigožin nije u ovu priču ušao potpuno svjestan o tome što mu se sve zapravo događa. S druge strane nisam siguran ni da je predsjednik Putin u potpunosti svjestan i da je u potpuno kontrolirao ovu situaciju. Očito postoje još neki ozbiljniji igrači u Rusiji koji su uspjeli ovo iskontrolirati, kazao je.

Ponovio je da su Amerikanci i Britanci znali što će se dogoditi, što znači da je to znao i Putin. Pitanje je zašto se Wagnerov pohod na Moskvu nije spriječio ranije, nego tek u momentu kad je potpuno eskalirao.

Namjerno slabljenje uloge Wagnera?


- Je li ovo bilo namjerno slabljenje uloge Wagnerovaca obzirom na to da Rusija ide u pravcu da ih se uključi u regularne vojne snage?, upitao je. Ključnim pitanjem smatra što će biti s Wagnerom u Africi i drugim dijelovima svijeta u kojima su aktivni.

Prof. Goran Bandov

Prof. Goran Bandov

Foto: HTV / HRT

Putin više nije 'Putin', pokazao je slabosti


- Pozicija predsjednika Vladimira Putina sigurno je sada slabija. On je pokazao određene slabosti. Najprije je reagirao na jedan način, snažnim osudama i optužbama protiv Wagnera, a nakon 24 sata potpuno okrenuo priču i rekao kako je sve je amnestirano. Tako dosad nismo doživljavali Putina, kazao je Goran Bandov.

Izrazio je uvjerenje da će doći do određenih kompromisa i promjena u vojnoj strukturi i to "ne zbog ovog igrokaza nego zbog neuspjeha koje doživljava Rusija u Ukrajini". Podsjetio je kako je Putin najavljivao da će 'operacija u Ukrajini' trajati samo tri dana.

Na pitanje kako vidi budućnost Wagnerovaca i je li moguć njihov napad iz Bjelorusije Bandov je odgovorio: "U jednom carstvu ne možete imati dva cara".

- Vrlo mi je teško vjerovati da ovo može proći tek tako. Ovo je očito samo jedna odnosa između Wagnera i službene države. Wagner je privatna vojska i očito je njegova poveznica s ruskim vrhovništvom bila izrazito snažna - ali službeno oni nisu u sastavu ruske vojske, kazao je Goran Bandov. Ponovio je da je bitna uloga Wagnera izvan Europe.

Uplitanje Bjelorusije u rat?

- Danima se spekulira kako će se Bjelorusija eventualno priključiti sukobu u Ukrajini. Prelazak Wagnera iz Bjelorusije u Ukrajinu mogao bi biti način kako bi ta država mogla ipak 'ostati sa strane', kazao je Bandov.

Slijedi daljnja eskalacija u Ukrajini


Prognozirajući kako će ovaj sukob utjecati na tijek rata u Ukrajini kazao je: "Na žalost idemo u daljnju eskalaciju, jer će Putin morati pokazati odlučnost i dodatnu snagu". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!