Gordan Akrap u Dnevniku HTV-a: Mariupolj je simbol obrane Ukrajine

19.04.2022.

19:16

Autor: T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Gordan Akrap

Gordan Akrap

Foto: Dnevnik / HRT

Vojni analitičar Gordan Akrap gostovao je u Dnevniku HTV-a i analizirao početak bitke za Donbas i ulazak u drugu fazu rata u Ukrajini.

Gordan Akrap je istaknuo da otpor u Mariupolju pokazuje od prvog dana da ukrajinske snage krasi visoka razina odanosti, privrženosti domovini, da je obrane od ruskog agresora.

- Ruski agresor granatira i napada naseljena mjesta u Mariupolju i gradove širom Ukrajine. Imati će ozbiljne izazove kod preuzimanja Mariupolja, dodao je u uvodu.

Naglasio je da u strateškom smislu ne bi previše značio pad Mariupolja.

- Ionako postoji već široki koridor kojim se područje Krima spaja s prethodno okupiranim područjima Donbasa i Luhanska. Mariupolj je pojam obrane, simbol obrane Ukrajine koji će biti kao što je Vukovar kod nas, rekao je.

Ofenziva prema Donbasu i Donjecku

O području Donbasa rekao je da je teren sličan onome koji je bio na sjeveroistoku Ukrajine.

- On je relativno ravan i s jedne strane odgovara braniteljima, ali odgovora i ruskim oružanim snagama koje mogu dalekometnim topništvom i raketama granatirati položaje branitelja. Vidljivo je da su se Rusi odlučili na ofenzivu prema Donbasu i Donjecku kako bi spriječili da ukrajinske oružane snage dobiju teško naoružanje koje je potrebno, a koje se trenutno nalazi u ukrajinskoj blizini gdje se ukrajinske vojne snage obučavaju i koriste, koje će im u određenom trenutku biti upućeno prema bojišnicama te biti od snažne i ozbiljne pomoći u obrani tog teritorija, rekao je.     

Istaknuo je kako svaki vojni strateg koji planira rat, mora u određenom trenutku misliti o logističkoj potpori svojim postrojbama.

- Govorimo o trenutku, danima i tjednima. Morate rotirati vojsku svaki dan, opskrbiti ih određenim sredstvima kojima oni trebaju raspolagati. U tom kontekstu željeznice su najbolji, najbrži i najkvalitetniji način prijevoza svih potrebnih sredstava. Ako ukrajinske obrambene snage uspiju osloboditi sjeverozapadni dio oko Harkiva, može se očekivati diverzantski udar na željezničke pruge, rekao je.

"Nije nemoguće da u skoroj budućnosti Rusi proglase da su postigli svoj cilj"

Dodao je da nije nemoguća situacija da Rusija u dogledno vrijeme uspije zaokružiti određeni teritorij pod svojom kontrolom na istoku Ukrajine jer je koncentrirala svoje snažne snage na tom području.

- Ukrajinske vojne snage snažno napadaju na područje Hersona tako da će to izazvati određene probleme Rusima u napadima. Nije nemoguće da u skoroj budućnosti Rusi proglase da su postigli svoj cilj, zaustave napadna djelovanja, postave se u obrambenu situaciju i u tom trenutku će Ukrajincima biti znatno teže. Još uvijek nisu osposobili dovoljan broj svojih pripadnika oružanih snaga za napadna djelovanja na tom području, rekao je.

O pregovorima Ukrajine i Rusije

Smatra da će se pregovori pokrenuti, samo je pitanje vremena.

- Rusi ako ocijene da su dosegli svoj cilj aktivnosti koji mogu zadržati okupiranjem određenog dijela teritorija na istoku Ukrajine, oni će sigurno probati ponovno inicirati pregovore. Ukrajinska strana će vrlo vjerojatno biti zainteresirana za nastavak pregovora jer su oni to pokazali od samog početka. Međutim, Ukrajinci neće biti zainteresirani za prihvaćanje "statusa quo", nego će tražiti da se granice okupiranog područja Ukrajine vrate na pozicije iz 2014. godine, povrat svih područja koje je Rusija u ovom ratu okupirala, zaključio je. Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!