Blinken: Ključna uloga RH u integraciji zapadnog Balkana s Europom

05.04.2023.

Zadnja izmjena 20:04

Autor: HRT/Hina

Antony Blinken i Gordan Grlić Radman

Antony Blinken i Gordan Grlić Radman

Foto: HTV / HRT

Ključna uloga Hrvatske u integraciji zapadnog Balkana s Europom i njezina sve veća energetska važnost bile su dominantne teme sastanka američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena s hrvatskim šefom diplomacije Gordanom Grlićem Radmanom, drugog dana sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Bruxellesu. 

- Ovo je dobra prilika za razgovor o ključnoj ulozi koju Hrvatska ima u integraciji zapadnog Balknaa s Europom, o njezinoj sve važnijoj ulozi u energetici i o poslu koji ovdje zajedno radimo u NATO-u, uključujući pomoć Ukrajini, rekao je Blinken prije početka sastanka s Radmanom.

Važna tema bilateralnih razgovora je bila energetika i hrvatska uloga u tom za Europu važnom pitanju. Razgovarali su i o zajedničkom nastojanju da se pomogne Ukrajini u obrani od ruske agresije.

- Hrvatska će u okviru Sveobuhvatnog paketa pomoći (CAP) Ukrajini osigurati pola milijuna eura, pruža joj humanitarnu pomoći te je primila tisuće ukrajinskih izbjeglica, rekao je hrvatski ministar. Pomoći ćemo Ukrajini s našim iskustvom iz Domovinskog rata, uključujući i kroz projekt psihološke pomoći veteranima te u razminiranju, ponovio je. 

Hrvatska sa Sjedinjenim Državama nema otvorenih pitanja, ukinute se vize i potpisan sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, izjavio je ministar Grlić Radman nakon razgovora s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom.

- Utvrdili smo da nema otvorenih pitanja između dviju zemalja, pozdravio sam sve ono što je američka administracija učinila za nas u zadnjih nekoliko godina, zahvalio na ukidanju viza i na sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, izjavio je Grlić Radman.

U razgovoru je među ostalim bilo riječi i o Bosni i Hercegovini. Američka administracija je i dalje aktivno nazočna u BiH i konstruktivno se zalaže za funkcionalnu stabilnost BiH, rekao je Grlić Radman, dodajući da je BiH jedino održiva ako se poštuje Daytonski mirovni sporazum.

- Istaknuli smo važnost jamstava za jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i ostalih građana, rekao je hrvatski ministar.  Rekao je da su pozdravili formiranje vlade na državnoj razini i pozvali da se isto učini i na razini Federacije BiH.

- Gospodin Blinken je istaknuo kako je važno da BiH i sve njezine institucije budu funkcionalne osobito, sada kada je dobila status kandidata za članstvo u EU-u, rekao je Grlić Radman.

Na pitanje o prijedlozima da se kao novi cilj NATO-a zacrta izdvajanje od minimalno dva posto BDP-a, umjesto sadašnjeg cilja gdje je dva posto gornja granica, Grlić Radman je rekao da će to vjerojatno biti minimum, ali da će se o tome još razgovarati.

- Sada smo samo načelno utvrdili da Savez treba jačati svoje obrambene kapacitete, rekao je.

Na pitanje da komentira izbor Jakova Milatovića za novog predsjednika, Grlić Radman je rekao da je to unutarnje pitanje Crne Gore i njezinih građana koji treba poštovati.

- Rekao je da je Hrvatskoj važan položaj hrvatske manjine u toj zemlji te da su poruke koje je Milatović dao po pitaju svih manjina u Crnoj Gori ohrabrujuće. Dodao je da će Hrvatska kao i do sada pomagati Crnoj Gori na njezinu putu prema Europskoj uniji.

Blinken o susretu s Grlić Radmanom


Važna rasprava danas s hrvatskim ministrom vanjskih poslova. Pozdravljamo pridruživanje Hrvatske eurozoni i šengenskom prostoru, što promiče sigurnije granice EU-a i prosperitetniju Europsku uniju, poručio je preko Twittera američki državni tajnik.

Reporterka HTV-a Jasna Paro javila se iz Bruxellesa u Dnevnik te rekla kako je Ukrajina bila glavna tema dvodnevnog sastanka u Bruxellesu u smislu direktne vojne pomoći kako bi se ta zemlja oslobodila od direktne ruske okupacije, ali i indirektnih posljedica u svijetu koje izaziva ovaj ruski rat.

-  NATO planira izgraditi višegodišnji plan pomoći za Ukrajinu koji će tu zemlju ne samo približiti NATO standardima, već i ojačati ukrajinsku vojsku te je i modernizirati. Prvi put se čulo da NATO vidi Ukrajinu kao prvu buduću članicu. NATO je upozorio Kinu da svaka pomoć s oružjem Rusiji bila velika povijesna pogreška, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!