21:23 / 28.05.2020.

Autor: Gordan Žvanović/T.V./Dnevnik/IMS/HRT

Gospodarska šteta opasnija od virusa

Foto: REUTERS/Brendan McDermid

Foto: REUTERS/Brendan McDermid

Foto: - / REUTERS

Broj zaraženih koronavirusom u svijetu približava se 6 milijuna. Žrtava je već gotovo 360 tisuća. U Sjedinjenim Državama samo jučer je bilo više od 1500 preminulih.
Broj zaraženih koronavirusom u svijetu približava se 6 milijuna. Žrtava je već gotovo 360 tisuća. U Sjedinjenim Državama samo jučer je bilo više od 1500 preminulih. U drugom najvećem žarištu na svijetu, Brazilu, i dalje imaju više od tisuću mrtvih dnevno, ali strah od krize i siromaštva kao da sve više potiskuje strah od bolesti.

Dok se epidemija izazvana koronavirusom strelovito širi Južnom Amerikom, u glavnom gradu Brazila redovi ispred ponovno otvorenih trgovačkih centara. Vlasti su procijenile da je gospodarska šteta koju za sobom povlači stroga karantena prevelika pa je mnogima ugrožena egzistencija.

- Virus izaziva paniku među ljudima, ali moramo se zaštititi i nastaviti raditi. Računi nam i dalje dolaze, kaže Fabio Vaz, stanovnik Brasilije.

Popuštanje mjera za nekoliko dana slijedi i u Sao Paulu. Prema broju oboljelih Brazil zaostaje samo za SAD-om, a broj preminulih od zaraze koronavirusom gotovo je 26 tisuća.

U Sjedinjenim Državama, najteže pogođenima pandemijom, broj preminulih premašio je 100 tisuća.

- Prešli smo tužan prag u pandemiji koronavirusne bolesti. Želim izraziti iskrenu sućut obiteljima i prijateljima preminulih, napisao je Donald Trump na Twitteru.

Na Times Squareu u New Yorku otkucava "Trumpov sat smrti." Procjenjuje broj smrtnih slučajeva koji su mogli biti izbjegnuti da je Trumpova administracija ranije uvela preventivne mjere. S padom broja novozaraženih Californija se postupno otvara, a zdravstveni djelatnici potiču na oprez.

- Ostanite kod kuće i čuvajte se jer ne želite doći k nama. Zbog sebe i svojih bližnjih nosite zaštitnu masku, ističe medicinska sestra Suzie Minnich.

U Moskvi velika akcija dezinfekcije gradskih ulica. U Rusiji je sa 174 osobe preminule u posljednja 24 sata ponovno dostignut dnevni rekord, a broj zaraženih uskoro bi mogao premašiti 400 tisuća.

Španjolci nastavljaju obilježavati desetodnevnu žalost zbog više od 27 tisuća žrtava koronavirusa.

Epidemija je teško pogodila i nacionalno gospodarstvo. Najnoviji udarac zadala je odluka japanskog proizvođača Nissana da se zatvori tvornica u Barceloni i ukine 3000 radnih mjesta, što je radnike potaknulo na prosvjede.

Diljem Europe nastavlja se popuštanje preventivnih mjera, a Grci se ubrzano pripremaju za turističku sezonu. Prvim će stranim turistima dopustiti  dolazak 15. lipnja. Plaže su spremne, a ležaljke postavljene na sigurnom razmaku.

- Kapacitet nam je trenutačno ograničen. Umjesto 4000 ljudi kao nekad - sada ih ne smijemo primiti više od 2000, kaže Nikos Veniers, menadžer na privatnoj plaži.

Za početak turističke sezone pripremaju se i u Portugalu. Kampovi su spremni za otvaranje, a zbog sigurnosnih mjera očekuje se da će raditi s trećinom uobičajenog kapaciteta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!