12:36 / 25.07.2020.

Autor: I.D./Kristina Pešić/Dnevnik/IMS/HRT

Gotovo 16 milijuna zaraženih u svijetu

Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Foto: - / REUTERS

Najviše su pogođeni SAD, Brazil i Indija, a stanje je zabrinjavajuće i u susjednoj Srbiji te BiH. Samo jučer u Srbiji je zabilježeno više od 400 novozaraženih.
Broj zaraženih koronavirusom u svijetu ubrzo će dosegnuti čak 16 milijuna, umrlo je gotovo 640.000 ljudi. Najviše su pogođeni SAD, Brazil i Indija, a stanje je zabrinjavajuće i u susjednoj Srbiji te BiH. Samo jučer u Srbiji je zabilježeno više od 400 novozaraženih.

U Srbiji je u više od 30 gradova i općina proglašeno izvanredno stanje. Iako se stabilizirao odnos pacijenata primljenih u bolnice i onih puštenih kućama, brojevi su i dalje alarmantni, kao i u BiH koja ima više od 300 zaraženih.

I u ostatku Europe, ubrzano raste broj zaraženih. U Španjolskoj ih je 922, u Francuskoj 1130 u jednom danu. Njemačka ima najveći skok broja zaraženih u posljednjih mjesec dana.

- Postavili smo centre za dobrovoljno testiranje onih koji dolaze iz rizičnih zemalja na svim njemačkim aerodromima. Tko se ne želi testirati, morat će u dvotjednu karantenu, izjavila je Dilek Kalayci, berlinska ministrica zdravstva.

U najvećem svjetskom žarištu SAD-u, Agencija za hranu i lijekove odobrila je prvi test za asimptomatske slučajeve zaraze. 150 stručnjaka u javnom zdravstvu potpisalo je pismo predsjedniku Trumpu u kojem traže zatvaranje zemlje.- Do 1. studenog bismo mogli izgubiti 200.000 američkih života. No istodobno, u mnogim saveznim državama građani mogu sjediti i piti u kafićima, jesti u restoranima, otići na šišanje, tetoviranje, masažu i uživati u drugim aktivnostima koje nisu nužne za funkcioniranje svakodnevnog života, stoji u otvorenom pismu stručnjaka u javnom zdravstvu.

Predsjednik za sada ne namjerava poslušati. Inzistira se na povratku djece u škole čak i ako prenose virus jer je, kažu u Bijeloj kući, manja vjerojatnost da razviju teži oblik bolesti. No, Trump je zato potpisao uredbe kojima je cilj pojeftinjenje lijekova na recept.

- Konačno ćemo dozvoliti siguran i zakonit uvoz lijekova na recept iz Kanade i drugih zemalja gdje su cijene istih lijekova za čak 70, 80, 90% niže, izjavio je Trump.

Jedna od najuspješnijih zemalja u borbi s bolesti COVID-19, Južna Koreja, bilježi 113 novih slučajeva zaraze. Najviše od 31. ožujka. Među njima je veliki broj članova posade jednog ruskog broda, kao i radnika koje su zbog širenja zaraze dva vojna zrakoplova evakuirala iz Iraka.
Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!