Gotovo 50 tisuća novozelandskih učitelja štrajka zbog plaća i uvjeta

16.03.2023.

07:10

Autor: T.D./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Jon Lyall / Shutterstock

Gotovo 50.000 novozelandskih učitelja izašlo je iz učionica u četvrtak, zahtijevajući bolje plaće, uvjete i resurse u trenutku kada Laburistička stranka lijevog centra premijera Chrisa Hipkinsa pokušava ponovno pridobiti podršku.

Učitelji, tradicionalno ključna glasačka baza laburističke vlade, posljednji su javni službenici koji su napustili posao tražeći više sredstava za sebe i svoje škole dok troškovi eskaliraju na Novom Zelandu.

Otkako je imenovala Hipkinsa u siječnju nakon što je bivša premijerka Jacinda Ardern odstupila, laburistička vlada rekla je kako će se ponovno usredotočiti na probleme povezane s rastućim troškovima i pomoći Novozelanđanima.

To je potez koji politički analitičari vide kao pokušaj ponovnog pridobivanja glasača uoči općih izbora u listopadu, a dolazi nakon što su ovog tjedna najavljena povećanja socijalnih naknada. 

- Znamo da je ovih posljednjih nekoliko godina bilo stvarno teško vrijeme za učitelje, kao što je bilo i za sve, ali srcem sam uz njih, rekao je ministar obrazovanja Jan Tinetti, bivši učitelj, za državni 1News.

Predsjednik jednog od učiteljskih sindikata Mark Potter rekao je kako trenutna ponuda vlade ne čini dovoljno za učitelje, ravnatelje ili djecu.

- Štrajk je posljednja stvar koju želimo činiti, ali članovi žele poslati poruku vladi o tome koliko smo ozbiljni u pogledu potrebe za promjenama, dodao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!