Gotovo 700 migranata spašeno uz talijansku obalu, pet mrtvih

24.07.2022.

18:03

Autor: Hina/I.B.

Spašeni migranti

Spašeni migranti

Foto: Darrin Zammit Lupi / REUTERS

Gotovo 700 migranata spašeno je, a pet mrtvih tijela izvučeno je u subotu na južnoj obali Italije, priopćila je u nedjelju obalna straža, a povoljni vremenski uvjeti pogoduju povećanom priljevu migranata koji preko Sredozemlja pokušavaju stići do Europe.

Većina od 674 migranata pronađena je na ribarskom brodu 124 milje dalje od obale Calabrije, čizme Italije. Drugi su spašeni u vodi.

Operaciju potrage i spašavanja izveli su trgovački brod, talijanska obalna straža i financijska policija.

Migranti su prevezeni u obalne gradove na Siciliji i Calabriji u nedjelju ujutro, rečeno je u priopćenju. Pet tijela odvezeno je u mrtvačnicu u bolnici sicilijanskog grada Messine.

Više od 34.000 tražitelja azila i migranata pristiglo je u Italiju od početka godine, što je povećanje za oko 25.500 osoba u odnosu na isti period lani, pokazuju podaci talijanskog ministarstva unutarnjih poslova.

Mediteranske zemlje na glavnim migrantskim rutama prema Europi očekuju više od 150.000 dolazaka ove godine dok nestašica hrane uzrokovana ukrajinskim sukobom prijeti novom migrantskom valu iz Afrike i s Bliskog istoka.

Od nedjelje ujutro, brod s norveškom zastavom Ocean Viking uočio je pretrpan gumeni čamac u međunarodnim vodama blizu libijske obale i spasio 87 osoba, uključujući i 57 maloljetnika bez pratnje odraslih, rečeno je na Twitteru.

Odvojeno, u subotu je njemački brod za potragu i spašavanje kojim upravlja nevladina udruga Sea-Watch spasio više od 400 migranata, uključujući nekoliko djece i dvije trudnice, koji su putovali na četiri prekrcana broda.

Prema Sea-Watchu, mirno more i manjak vjetra pomogli su dolascima migranata na talijanske obale.

U Lampedusi, više od 400 migranata iskrcalo se od prošle noći, nakon dodatnih 350 ljudi u subotu, stvorivši dodatan pritisak na centar za prijem migranata na otoku, koji se sada nosi s 1000 osoba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!