GP Maljevac otvoren s BiH strane

07:21 / 25.10.2018.

Autor: B.S.LJ./S.M./HRT

Foto: Barbara Vid/HRT

Foto: Barbara Vid/HRT

Foto: - / HRT

Od 150 do 200 noćas je uz bosansku obalu rijeke Gline razapelo šatore i zapalilo vatru.
Granični prijelaz Maljevac otvoren je za promet s bosanskohercegovačke strane, ali hrvatska policija još nije otvorila prijelaz. Ondje je još oko 150 migranata koji se ne žele vratiti u centre oko Bihaća i Kladuše. Procjenjuje se da je u Unsko-sanskom kantonu oko 4000 migranata koji traže prolaz prema zapadnoj Europi. Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović smatra da bi se trebala sazvati sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost.

- Kriza s migrantima u Velikoj Kladuši eskalirala na granici s Hrvatskom
- Plenković: Hrvatska je na migrantskom putu koji može promijeniti sve
- Ničeno: Trenutno nema potrebe za vojskom, granice su sigurne
- Grabar Kitarović: Trebalo bi sazvati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost

U vezi s eskalacijom migrantske krize u BiH, održani su brojni sastanci, posebno u Unsko-sanskoj županiji. Dogovorene su dodatne mjere za smještaj migranata te najavljeno skoro otvaranje još jednoga prihvatnog središta u prostorijama jedne tvornice. Trenutačno se grupi od 120 migranata koji su danas boravili u blizini GP-a Maljevac ponovno pridružila skupina 30 migranata koji su jutros udaljeni s te lokacije zbog agresivnog ponašanja i izazovanja izgreda.

Glasnogovornica granične policije BiH Sanela Dujković kazala je večeras da u grupi nije bilo agresivnih ljudi. "Ondje ima i djece i žena, kazala je i napomenula kako je suradnja vrlo dobra jer migranti u toj grupi slušaju sva upozorenja. Oni ponavljaju kako žele ostati tamo gdje jesu jer tvrde da im granična policija ne može pružiti bolje uvjete. Granična policija BiH nije nadležna za smještaj ovih ljudi", dodala je Dujković.

I dalje traju pregovori o povratku migranata u kamp 'Trnova'

Pregovori Granične policije BiH i pripadnika EUFOR-a s migrantima o njihovom izmještanju te povratku u smještajne kapacitete u kamp 'Trnova' i dalje traju. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić najavio je slanje još 50 pripadnika Granične policije BiH na tu lokaciju.

Na graničnom prijelazu Velika Kladuša - Maljevac noćas se dogodio novi sukob s policijom koja je migrante udaljila od granice. Njih 200-tinjak noć je provelo na otvorenom i u improviziranim šatorima. Naša ekipa i dalje je na terenu.

HRT-ova Tanja Kuturovac javila je za podnevni Dnevnik da je stanje nepromijenjeno u odnosu na sinoć, kada su BiH policajci nasilno potisnuli migrante s mosta i ceste koja vodi ka graničnom prijelazu. Oni se sada nalaze na livadi, oko 150 metara udaljenoj od same granice.

U razgovoru za HRT glasnogovornica BiH granične policije Sanela Dujković potvrdila je da skupinu migranata, njih oko 150, policija još uvijek pokušava uvjeriti da napuste ovu lokaciju i krenu prema Velikoj Kladuši u naselje gdje su nedavno sami podignuli ilegalni kamp. Međutim policija u tome ne uspijeva. Svako malo migrante se može čuti kako glasno izvikuju "Borders! Borders!" ("Granice! Granice!"), oni ne odustaju.

Policija je i dalje na mostu i duž rječice Gline. GP Maljevac - Velika Kladuša i dalje je zatvoren za sav promet. Iz Hrvatske policije šalju putnike u osobnim automobilima na obližnji prijelaz Bogovolju, a one u kamionima na prijelaz Ličko Petrovo Selo.

Prema posljednjim informacijama iz Hrvatske policije, hrvatski policajci su proveli mirnu noć, nisu imali nikakvih intervencija. Međutim, neslužbeno doznajemo, a može se pročitati i na stranicama bosanskohercegovačkih medija, tako mirnu noć ipak nisu imali njihovi kolege s druge strane.

Bosanskohercegovački policajci imali su tijekom noći nekoliko incidenata. Neslužbeno doznajemo da je i ozlijeđeno između 4 i 5 pripadnika bosanskohercegovačke policije. 

Još nema informacija do kada bi se ovakvo stanje na GP Maljevac moglo zadržati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!