07:29 / 19.07.2018.

Autor: D.M./HRT/HINA

Grabar-Kitarović: "Hrvatska snažno podržava europsku integraciju Albanije"

-

-

Foto: - / -

Na poziv predsjednika Republike Albanije Ilira Mete predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović boravi U Republici Albaniji.
Na poziv predsjednika Republike Albanije Ilira Mete predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović boravi U Republici Albaniji.

Drugi dan državnog posjeta predsjednica Grabar-Kitarović započela je susretom s predsjednikom Vlade Republike Albanije Edijem Ramom.

Uslijedio je sastanak s predsjednikom Parlamenta Gramozom Ruçijem te obraćanje Predsjednice Republike u Parlamentu Republike Albanije.

Hrvatska snažno podržava europsku integraciju Albanije i pozdravlja napredak koji je do sada postigla u ispunjavanju kriterija neophodnih za članstvo u Europskoj uniji, izjavila je u albanskom parlamentu predsjednica.

"Kao zemlja energičnih i marljivih mladih ljudi, Albanija ima izvrsne izglede", kazala je predsjednica drugog dana službenog posjeta Tirani.

Također je iskoristila priliku čestitati albanskoj strani na odluci Europskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora u lipnju 2019.

"Čestitam vam na odluci Vijeća koja prepoznaje napredak Albanije i utire put otvaranju pristupnih pregovora u lipnju 2019", kazala je predsjednica.
Poručila je da će Hrvatska nastaviti podržavati proces europske integracije Albanije prenoseći svoja iskustva i znanja stečena na vlastitom europskom putu.

"Trebamo nastaviti zajedno raditi kako bismo uspostavili još bolju suradnju (...) kao zemlja s iznimnim geostrateškim položajem, Albanija će imati sve značajniju ulogu u jugoistočnoj Europi. Hrvatske se raduje daljnjem jačanju svojih strateških odnosa s Albanijom", poručila je Grabar-Kitarović.

To će, kako je istaknula, pridonijeti pozitivnim procesima u susjedstvu, kako u vidu stabilnosti i sigurnosti, tako i u poboljšanju gospodarske sigurnosti.

"Hrvatska i Albanija mogu zajedno puno toga učiniti", kazala je predsjednica.

Ponovila je da Hrvatska pridaje veliku važnost stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu jugoistočne Europe i snažno zagovara europsku perspektivu cijelog tog prostora.

"Albanija je veoma važan partner, strateški i politički, i EU je to prepoznao", kazala je predsjednica.

U svom se govoru osvrnula i na "trajno i nerazdvojno prijateljstvo" između dvije zemlje i ulogu albanske nacionalne manjine u hrvatskom društvu.

"Albanija je bila naš prijatelj kada nam je bilo potrebno", kazala je i podsjetila na brojne Albance koji su se borili u Domovinskom ratu.

"Bili smo doslovce braća po oružju, prije nego smo 2009. ušli zajedno u NATO. Mnogi su Albanci žrtvovali svoje živote za Hrvatsku i vjerujte mi - Hrvatska to neće zaboraviti".

Kazala je da je Hrvatska, zemlja na raskrižju kršćanstva i islama, pomorske i kontinentalne tradicije, izvrstan primjer suživota, uključivosti i integracije raznih kultura i religija.

"Albanci su u potpunosti integrirani i cijenjeni pripadnici hrvatskog društva (...) kako vole i štuju Hrvatsku, a istovremeno su ponosni i domoljubni Albanci, sjajan su primjer pozitivnog utjecaja na odnose naših zemalja", kazala je predsjednica, posebno podsjetivši na zajednicu Arbanasa kod Zadra koja tamo obitava od 18. stoljeća.

Također je podsjetila da prijateljstvo između dvije zemlje seže još u doba kada su Dalmacija i Albanija bile pod vlašću Venecijanske Republike i u tom kontekstu istaknula ulogu albanskog Gjergja Kastriotija Skenderbega.

Albanija je inače 2018. proglasila "Godinom Skenderbega", s brojnim kulturnim događanjima.

Predsjednica je kazala da valja znati da su Skenderbeg i njegov sin primili titulu počasnih građana Dubrovačke Republike za njihov doprinos u borbi protiv Osmanlija.

Nije zaboravila spomenuti niti ulogu hrvatskog povjesničara, prevoditelja  i političara Milana Šufflaya, jednog od utemeljitelja albanologije, te povjesničara iz 18. stoljeća Andrije Kačića Miočića, kao osobe kojima dugujemo povijesne veze s Albanijom.

Kao "nesumnjivo povijesni trenutak" u međusobnim odnosima navela je otvaranje hrvatskog veleposlanstva u Tirani u ožujku 1994.
"Neka dugo živi hrvatsko-albansko prijateljstvo", poručila je hrvatska predsjednica na kraju govora.

Nakon toga hrvatska Predsjednica posjetit će grad Drač te nakon obilaska Luke nazočiti predstavljanju zajedničkog projekta o očuvanju Jadranskog mora.

Predsjednica Republike posjetit će i Berat, gradić koji je pod zaštitom UNESCO-a.

Jučer, nakon svečanog dočeka, u Tirani je razgovarala s albanskim predsjednikom Ilirom Metom. Nema mnogo otvorenih pitanja između dvije zemlje, no velik su problem goleme količine otpada koje s divljih odlagališta u Albaniji svake godine zatrpavaju našu obalu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!