19:46 / 16.01.2018.

Autor: HRT

Grabar-Kitarović: 'Pružam potporu BiH kao prijatelj'

-

-

Foto: - / -

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u trodnevnom je službenom posjetu BiH. To je drugi službeni posjet hrvatske predsjednice BiH, nakon prvog u ožujku 2015., na samom početku mandata.
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u trodnevnom je službenom posjetu BiH. To je drugi službeni posjet hrvatske predsjednice Bosni i Hercegovini, nakon prvog u ožujku 2015., na samom početku mandata.Nakon sastanka s predsjedateljem i članovima Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem, Čović i predsjednica su se obratili javnosti. Dragan Čović je rekao kako vjeruje da BiH zaslužuje daljnju pozornost predsjednice RH i njezine administracije. Uvjeren sam da je sve ono što ste do sada radili bilo u interesu jačanja odnosa između Hrvatske i BiH, kazao je dodajući kako postoji puno prostora za jačanje gospodarske suradnje te prometne i energetske povezanosti dvije države. Ustvrdio je kako BiH sama treba urediti svoje unutarnje odnose, a Hrvatska joj u tome treba biti partner.Kolinda Grabar-Kitarović kazala je kako je Hrvatska uvijek bila i ostat će prijatelj BiH i snažan zagovornik jednakopravnosti svih njezinih naroda i građana. Izrazila je žaljenje zbog nepotrebnih političkih sukoba između dužnosnika dviju država, uključujući i optužbe koje su stizale na njezin račun. "Moja prva dužnost je štititi nacionalne interese hrvatskog naroda, ali želim graditi mir i prijateljstvo sa susjedima. Nema zemlje s kojom je to potrebnije raditi nego s BiH. Hrvatska je obvezna pratiti zbivanja u BiH i prijateljski ukazivati na te procese, a to se ne može tumačiti kao miješanje u unutarnja pitanja", kazala je. Dodala je kako i osobno želi podržati BiH kao prijatelj i da Hrvatska želi BiH samo dobro u unutarnjem razvoju i na putu ka EU-u i NATO-u. Razgovore s članovima Predsjedništva BiH opisala je "vrlo otvorenima" ustvrdivši kako je dominirala pozitivna dimenzija te je najavila intenziviranje komunikacije i rješavanje otvorenih pitanja kroz "tihu diplomaciju".

Predsjednica: 'Nema zapreka za gradnju Pelješkog mosta'

Nakon sastanka s članovima bosanskohercegovačkog državnog vrha hrvatska predsjednica sastala se s visokim predstavnikom međunarodne zajednice za BiH Valentinom Inzkom. Suglasili su se kako je nužno da političke stranke u BiH postignu dogovor o izmjenama izbornog zakona da bi se nakon izbora u listopadu mogla formirati nova vlast. Također, razmotrili su i druge izazove koji stoje pred BiH na putu euroatlantskih integracija u čemu Hrvatska može pomoći BiH svojim iskustvom.

Međunarodna zajednica jedinstvena je na stajalištu da vlasti u BiH moraju poduzeti nužne korake kako bi osigurali nesmetanu provedbu rezultata općih izbora u 2018., potvrdio je Inzko ističući kako je to pitanje trenutačno od najvećeg značaja za BiH. Pojasnio je kako su u tijeku pregovori čiji je cilj doći do rješenja prihvatljivog za sve. Vodeću ulogu u tom dijalogu sada imaju EU i SAD, a uključen je i ured visokog predstavnika (OHR)  preko belgijskog stručnjaka koji posreduje među strankama.

Predsjednica Grabar-Kitarović odvojeno je o procesu europskih integracija BiH razgovarala i s predsjedateljem Vijeća ministara Denisom Zvizdićem. U središtu pozornosti bili napori na dovršetku ispunjavanja upitnika Europske komisije na kojega BiH mora odgovoriti kako bi ishodila status kandidata za članstvo u Uniji.

Kolinda Grabar-Kitarović susrela se i s predstavnicama udruge koja okuplja majke iz Srebrenice. One su joj odale priznanje za potporu koju im je pružala istaknuvši kako među njima nema nikakvih nesporazuma te kako je ona za njih i dalje kraljica Balkana kako su je titulirali kada je 2015. posjetila memorijalni kompleks u Potočarima obilježavajući dvadesetu obljetnicu srpskog genocida nad srebreničkim Bošnjacima. Razgovarali su i o konferenciji planiranoj 2018. sa studentima šest država s područja bivše Jugoslavije na kojoj bi se razgovaralo o srebreničkom genocidu, a hrvatska je predsjednica, kazala je predsjednica udruge "Majke Srebrenice" Munira Subašić, obećala biti jednim od pokroviteljem skupa.

Hrvatska predsjednica sastala se i s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem, koji je istaknuo da se stanje u Bosni i Hercegovini mora što prije stabilizirati jer prijeti opasnost odlaska velikog broja ljudi koji ne žele živjeti u nesigurnom okruženju. Dodao je kako će posjet hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović pridonijeti poboljšanju stanja u BiH.

Predsjednicu Grabar-Kitarović je u sarajevskoj zračnoj luci dočekao zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić te predstavnici različitih razina vlasti. Priređen joj svečani doček pred sjedištem Predsjedništva BiH gdje ju je pozdravio predsjedatelj Dragan Čović, dok su joj državne počasti odali pripadnici svečane postrojbe oružanih snaga BiH. Nakon intoniranja državnih himni i protokolarnog pozdrava s predstavnicima tijela vlasti u BiH hrvatska je predsjednica počela službene razgovore s članovima Predsjedništva BiH.Prosvjed protiv posjeta Grabar-Kitarović privukao desetak sudionika

Manja skupina prosvjednika okupila se pred veleposlanstvom RH u Sarajevu u povodu posjeta predsjednice kako bi iskazali nezadovoljstvo politikom Hrvatske prema BiH. U prosvjedu koji je najavila udruga Bošnjački pokret za ravnopravnost, sudjelovalo je desetak osoba koje su nosile plakate s porukama protiv 'tuđmanizacije BiH' te zahtjevima da hrvatska predsjednica iskaže poštovanje prema 'žrtvama agresije na BiH'.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!