16:37 / 24.01.2020.

Autor: I.D./HINA

Grabar-Kitarović: Razina antisemitizma u Hrvatskoj među najnižima je u svijetu

Foto: ured predsjednice RH

Foto: ured predsjednice RH

Foto: - / -

Grabar-Kitarović sudjelovala je u četvrtak na Svjetskom forumu o holokaustu u Yad Vashemu, koji je bio posvećen skorašnjoj 75. godišnjici oslobođenja Auschwitza. Susrela se i s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom.
Razina antisemitizma u Hrvatskoj među najnižima je u svijetu, ali u borbi protiv svih oblika mržnje potrebno je učiniti još i više, kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u petak u Jeruzalemu.

- Nedavno istraživanje pokazalo je da je razina antisemitizma u Hrvatskoj među najnižima u Europi i u svijetu, ali za mene je to još uvijek previše, kazala je Grabar-Kitarović uoči susreta s izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom.

- Ali želim naglasiti da od promjene kaznenog zakona 2013. nijedan slučaj antisemitizma u Hrvatskoj nije ostao nezabilježen i takav trend trebamo nastaviti, dodala je.

Grabar-Kitarović sudjelovala je u četvrtak na Svjetskom forumu o holokaustu u Yad Vashemu, koji je bio posvećen skorašnjoj 75. godišnjici oslobođenja Auschwitza.

Rivlin je kazao da je "duboko dirnut i zahvalan" što je Hrvatska na tom skupu sudjelovala na razini predsjednice države.

- Okupili smo se na tom povijesnom skupu ne samo kako bi pokazali da je Auschwitz bio simbol zla i mržnje nego iz zbog potrebe da ostanemo zajedno, ujedinjeni kako bi uzvratili bilo kakvom fašizmu, antisemitizmu, rasizmu i svakoj mržnji, kazao je Rivlin.

Grabar-Kitarović rekla je da je snošljivosti, temelja društva, potrebno više i u Hrvatskoj i u svijetu.

- Mir nikada ne treba uzimati zdravo za gotovo, kazala je. Agresije na Hrvatsku, Sloveniju, BiH i Kosovo to pokazuju, dodala je predsjednica.

- Treba biti oprezan, ne stvarati klimu histerije, ali paziti na trendove koji su ponekad ispod površine, nisu vidljivi i mogu isplivati u obliku nasilja prema drugima. U Hrvatskoj trebamo učiniti još više ne samo u borbi protiv zločina iz mržnje na osnovu nacionalnosti, vjere, nego i na širenju govora mržnje preko interneta i usvojiti zakonsku platformu kojom se neće kršiti sloboda govora, ali će se zabraniti govor mržnje prema ženama ili drugim ljudskim bićima, izjavila je Grabar-Kitarović.

Izraelskog kolegu informirala je da je pronađeno dobro rješenje za spomenik holokaustu u Zagrebu, koji će biti ispred željezničkog kolodvora, odakle su Židovi, Srbi, Hrvati, Romi u vrijeme NDH bili deportirani u Auschwitz i Jasenovac.

- Na njemu će pisati da je u spomen na šest milijuna žrtava holokausta, a posebno na 30.000 Židova ubijenih u NDH, rekla je Grabar-Kitarović.

Spomenik bi trebao biti otkriven do završetka hrvatskog predsjedanja EU-om.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!