07:32 / 25.09.2018.

Autor: HRT

Grabar-Kitarović s Guterresom: Dijelimo zabrinutost za stanje na JI Europe

Foto: twitter

Foto: twitter

Foto: - / -

Opća skupština UN-a prigoda je za susret i s državnicima s kojima se inače nema prigode razgovarati, rekla je Grabar-Kitarović i pojasnila da je razgovarala s predsjednicima Paragvaja, Namibije i Kube.
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u New Yorku, nakon sastanaka s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom, da s njim dijeli zabrinutost oko stanja na jugoistoku Europe uoči važnih procesa koji će slijediti u skoro vrijeme.

Bio je to vrlo produktivan susret. Poštujem činjenicu da on ovih dana ima 128 susreta pa smo dogovorili da ćemo nastaviti dijalog. Dijelimo zabrinutost za stanje na jugoistoku Europe, niz procesa koji se otvaraju u nadolazeće vrijeme, počevši od izbora u BiH i činjenice da nije izmijenjen izborni zakon, preko pregovora između Beograda i Prištine, do iščekivanja rezultata makedonskog referenduma o imenu te države, rekla je predsjednica novinarima nakon sastanka s Guterresom.

Dodala je da glavni tajnik UN-a veoma dobro poznaje stanje na jugoistoku Europe i htjela bih da se i malo više uključi, da zajedno pokrenemo neke incijative koje će više voditi rješavanju otvorenih pitanja i trajnom miru na jugoistoku Europe. Tu smo dogovorili daljnju suradnju, susrete i razgovore.

O dijalogu Beograda i Prištine razgovarala je, kako je kazala, i s kosovskim predsjednikom Hashimom Thacijem. Zanimljivo je bilo razgovarati s predsjednikom Kosova Thacijem upravo o odnosu Beograda i Prištine i ovome posljednjem što se čuje oko moguće razmjene teritorija. Mi smo tu vrlo oprezni i prenijela sam naše argumente odnosno stajalište i činjenicu da načelo Badinterove komisije o granicama na teritoriju bivše Jugoslavije mora ostati uklesano u kamenu.

Ona je dodala da je Opća skupština UN-a prigoda da se susretne i s državnicima s kojima inače nema prigodu razgovarati, pojasnivši da je razgovarala s predsjednicima Paragvaja, Namibije i Kube, kamo je pozvana u posjet.

Predsjednica se susrela i predsjednikom Međunarodnog olimpijskog odbora Thomasom Bachom gdje se pokazalo da se i MOO želi uključiti u pitanje pomoći žrtvama migracija i samim migrantima, izbjeglicama i prognanicima putem sporta, da ne pružamo ljudima samo utočište već da im omogućimo i normalan život u koji ulazi i bavljenje sportom.

Hrvatska predsjednica trebala bi održati govor pred Općom skupštinom UN-a, ali je na njezinu zamolbu govor premješten na srijedu kako bi imala više vremena za bilateralne susrete. Predsjednica je uoči Opće skupštine UN-a održala niz sastanaka te sudjelovala na skupu "Globalni poziv na djelovanje oko svjetskog problema droga".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!