07:25 / 12.03.2018.

Autor: M.M./Hina

Grabar-Kitarović s Macrijem o jačanju suradnje i hrvatskoj iseljeničkoj zajednici

-

-

Foto: - / -

Hrvatska predsjednica u Buenos Airesu se sastala s argentinskim predsjednikom. Razgovarali su o hrvatskoj iseljeničkoj zajednici u toj državi, izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, gospodarstvu i kulturi.
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Buenos Airesu se sastala s argentinskim predsjednikom Mauricijom Macrijem. Razgovarali su o razvoju gospodarske, prometne, geopolitičke i kulturne suradnje dviju država.

Razmjenili smo mnogo razmišljanja o tome kako poboljšati odnose dviju država, kako Hrvatska može pomoći Argentini u okviru Europske unije u smislu daljnje trgovine i potpisivanja sporazuma s Mercosurom, istaknula je predsjednica, spomenuvši južnoamerički trgovinski savez u kojem su Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj, dok je Venezuela suspendirana. Savez surađuje i s drugim južnoameričkim državama te je u procesu potpisivanja trgovinskog sporazuma s Europskom unijom.

Posebna tema razgovora bila je hrvatska iseljenička zajednica u Argentini, a u tom kontekstu smo, naravno, govorili i o sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, otkrila je Grabar-Kitarović.S Macrijem je razgovarala i o jačanju gospodarske suradnje, koja će biti i tema hrvatsko-argentinskog gospodarskog foruma koji se održava sutra. U izaslanstvu Hrvatske gospodarske komore koje će sudjelovati na forumu bit će predstavnici 18 hrvatskih tvrtki.

Govoreći o jačanju gospodarske suradnje, predsjednica je navela kako je to posebno pogodno u područjima kemijske i farmaceutske industrije, strojogradnje, drvne industrije i industrije namještaja, prehrambene industrije, vojne industrije, brodogradnje, turizma i IT industrije, a istaknula je mogućnost korištenja hrvatskih luka za izvoz argentinskih proizvoda na europsko tržište.

Grabar-Kitarović u razgovoru s Macrijem podsjetila je na službeni posjet predsjednika Franje Tuđmana Argentini 1994., skrenuvši pozornost na činjenicu da od tada nije bilo državnih posjeta na predsjedničkoj razini, priopćio je Ured predsjednice. Tom prigodom pozvala je argentinskog predsjednika u uzvratni službeni posjet Hrvatskoj, što je on prihvatio, a darovala mu je i dres hrvatske nogometne reprezentacije.

Nakon susreta s Macrijem, predsjednica je s argentinskim ministrom vanjskih poslova i bogoštovlja Jorgeom Marcelom Faurijem nazočila potpisivanju Programa kulturne suradnje između Hrvatske i Argentine za razdoblje 2018.-2021. Potpisali su ga državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić i Daniel Raimondi, zamjenik argentinskog ministra vanjskih poslova i bogoštovlja.
Tom prigodom potpisan je i Memorandum o suglasnosti između Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH i Nacionalnog instituta službe vanjskih poslova Ministarstva vanjskih poslova i bogoštovlja Argentine u području diplomatskog usavršavanja, priopćeno je.

U nastavku službenog posjeta Grabar-Kitarović susrela se s argentinskom potpredsjednicom i predsjednicom Senata Gabrielom Michetti s kojom je razgovarala o hrvatskim iseljenicima u Argentini. Pritom je spomenula kako lektorati hrvatskog jezika na sveučilištima u Buenos Airesu i Rosariju umnogome pridonose ne samo očuvanju hrvatskog jezika u hrvatskim zajednicama, nego i snažnijoj vidljivosti hrvatske kulture u Argentini. Predsjednica je najavila ponovno otvaranje Konzulata RH u Rosariju te pozvala Argentinu na sudjelovanje u znanstvenoistraživačkim projektima koje Hrvatska ima s Europskom unijom.

Grabar-Kitarović: Mnogi su Hrvati u Argentini pronašli slobodu nakon rata

Nakon Drugog svjetskog rata mnogi su Hrvati u Argentini pronašli slobodu u kojoj su mogli svjedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskoga naroda i domovine, kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primajući povelju počasne građanke Buenos Airesa u tamošnjoj gradskoj vijećnici. Kazala je kako je ponosna na sve naraštaje Hrvata koji su stigli u Argentinu i ondje krenuli ispočetka te "skromno živjeli kako bi mogli pomagati svome zavičaju iz tuđine".
 
Prethodno je spomenula neke Hrvate koji su ostavili neizbrisiv trag u Buenos Airesu i Argentini, hrvatskog isusovca Nikolu Plantića, koji je bio rektor Colegio Nacional u Buenos Airesu polovicom 18. stoljeća, te građevinskog poduzetnika Buratovića s otoka Hvara, koji je polovicom 19. stoljeća gradio kuće, ceste i željezničke pruge po cijeloj Argentini, a prvi je postavio telegrafsku vezu između Buenos Airesa i Rosarija. Hrvati su, kao i Argentinci, ponosan narod. Ne zaboravljamo svoju vjeru, himnu, grb, svoj jezik, zastavu, ime i svoj rod. I upravo zato vam zahvaljujem i u svoje osobno, ali i u ime svih naših predaka koji su u Argentini našli prostor slobode i prijateljstva, istaknula je Grabar-Kitarović.Predsjednica Grabar-Kitarović počela posjet Argentini susretom s hrvatskom zajednicom

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!