15:11 / 12.07.2018.

Autor: HRT

Grabar-Kitarović: Zahtjev od 4% sve nas je iznenadio

-

-

Foto: - / -

Drugoga dana summita NATO-a u Bruxellesu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović se osvrnula na njegove glavne zaključke.
Drugoga dana summita NATO-a u Bruxellesu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović se osvrnula na njegove glavne zaključke.

Summit je bio uspješan. Na trenutke je bio vrlo zanimljiv. Rekla sam uoči summita kako očekujem da će američki predsjednik Donald Trump doći sa čvrstim zahtjevom za izdvajanje za obranu od 2% BDP-a i 20% od toga za tehnologijiu i tehnološki napredak. Smatram da to čini s pravom, istaknula je hrvatska predsjednica.

Naglasila je kako smatra da se radi o investicijama, a ne o potrošnji. Naravno, ovaj govor od oko 4% bio je iznenađenje svima jer smo svi dogovorili projekcije do 2024. godine, ali držim da ono što je postignuto, da su se države čvrsto obvezale da neće iz godine u godinu obećanja ponavljati već da ćemo nešto čvrsto napraviti. Hrvatska je povećala svoj proračun i povećava ga. U tijeku je zamjena istočne tehnologije zapadnom, kazala je među ostalim hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. 

Drugi dan summita NATO-a postao je u jednom trenutku dramatičan kada je američki predsjednik Trump na sastanku NATO-a s izaslanstvima Gruzije i Ukrajine ponovno, mimo dnevnog reda, otvorio pitanje raspodjele tereta troškova obrane. Trump je malo kasnio na taj sastanak, izvadio popis koliko koja članica izdvaja za obranu i počeo čitati. Glavni tajnik Jens Stoltenberg, koji je vodio sastanak, zamolio je čelnike Ukrajine i Gruzije da napuste sastanak kako bi čelnici NATO-a mogli nastaviti sami.

Trump je tražio da se dva posto počne izdvajati što prije, te da se kroz neko razdoblje to poveća na 4 posto BDP-a za obrambene proračune. Prema diplomatskim izvorima, spominjanje 4 posto neka je vrsta trgovačke taktike da se traži puno više da bi se dobilo nešto više.

Predsjednica Grabar Kitarović je izrazila zadovoljstvo što se NATO konačno fokusirao i na svoje južno krilo, a ne samo na istok, jer s juga dolazi puno ugroza poput dolaska terorista i radikalnih skupina koje bi radikalizirala naša društva u bilo kojem pravcu.

Rekla je i da je razgovarala s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ali više o regionalnim pitanjima, posebice o stanju u BiH i izborima koji se ove jeseni tamo održavaju, o odnosima Hrvatske i Srbije.
Posebno sam htjela razgovarati o Inicijativi triju mora s obzirom da se u pojedinim medijima javljaju insinuacije kako se Njemačka protivi toj inicijativi i da je uperena protiv Njemačke. Međutim, dobila sam apsolutna uvjeravanja da Njemačka nema ništa protiv te inicijative, štoviše da razumije naša nastojanja na izgradnji prometne, energetske i digitalne infrastrukture, rekla je predsjednica.
Njemačka vidi Hrvatsku kao partnera, oni su svjesni naše pozicije i da nitko od nas ne želi biti europska čekaonica. Podržavaju nas za ulazak u schengenski prostor i vjerujem da ćemo nastaviti pozitivnu suradnju u svim tim područjima, rekla je Grabar Kitarović.

Rekla je da je u vezi s pitanjem migracija potrebno strpljenje, da bi to čak moglo postati i egzistencijalno pitanje Europske unije ukoliko dođe do daljnjeg razdora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!