07:28 / 05.04.2021.

Autor: T.D./HRT/Hina

Građani Engleske moći će se dvaput tjedno besplatno testirati na koronavirus

Brzi testovi/Ilustracija

Brzi testovi/Ilustracija

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Građanima Engleske bit će dostupno besplatno testiranje na koronavirus dvaput tjedno, najavila je u ponedjeljak britanska vlada. 

Besplatno testiranje brzim testovima dosad je bilo dostupno samo najranjivijim skupinama u pandemiji koronavirusa. 

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da je testiranje prijeko potrebno kako se ne bi ugrozio dosadašnji uspjeh britanske kampanje cijepljenja i postupno popuštanje mjera. 

- Pošto nastavljamo činiti dobar napredak u našem programu cijepljenja i uz naš plan opreznog popuštanja mjera koje je u tijeku, redovito brzo testiranje još je važnije kako bismo bili sigurni da se ti napori neće potratiti, priopćio je Johnson. 

- Zato sada nudimo besplatne brze testove za sve u Engleskoj, najavio je britanski premijer i poručio građanima da će to pomoći "kako bismo opet mogli viđati voljene osobe i činiti stvari u kojima uživamo."

Tvrtke s više od 10 zaposlenika moći će zatražiti brze testove za svoje radnike, a redovito testiranje nastavit će se i u školama. Pojedinci će se moći testirati u lokalnim centrima za testiranje ili naručiti test na kućnu adresu. 

Britanija je dosad cijepila više od polovice odraslih AstraZenecom i Pfizerom, a otvaranje škola u ožujku nije dovelo do porasta zaraza unatoč pojačanom testiranju. 

Johnson bi u ponedjeljak trebao predstaviti planove za pokretanje gospodarstva i nova pravila za ulazak u zemlju. 

Dok se većina Europe ponovno zatvara zbog porasta zaraza koronavirusom, britanski premijer trebao bi iznijeti novosti o planu postupnog popuštanja mjera idućih mjeseci.

Ujedinjeno Kraljevstvo teško je pogođeno u pandemiji i s gotovo 127.000 žrtava covida-19 ima peti najveći broj mrtvih u svijetu iza Sjedinjenih Država, Brazila, Rusije i Indije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!