11:20 / 12.06.2020.

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/IMS/V.K./HRT/Hina

Gradonačelnica Seattlea poručila Trumpu da se "vrati u svoj bunker"

Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

Foto: - / REUTERS

Gradonačelnica Seattlea Jenny Durkan poručila je američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da se "vrati u svoj bunker".
Gradonačelnica Seattlea Jenny Durkan poručila je američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da se "vrati u svoj bunker" nakon što je Trump zaprijetio da će intervenirati zbog autonomne zone koju su prosvjednici postavili u zapadnom američkom gradu.

Durkan se referirala na bunker jer su Trumpa nedavno sklonili u sigurno područje u Bijeloj kući kada su se prosvjedi protiv rasizma i policijske brutalnosti zbog smrti Georgea Floyda približili presjednikovoj rezidenciji.

Trump je zaprijetio da će intervenirati u četvrti u Seattleu nazvanoj "Autonomna zona Capitol Hill" (CHAZ) koju su dogovorili prosvjednici i gradska policijska uprava.

- ODMAH vratite kontrolu nad svojim gradom. Ako to ne učinite vi, učinit ću ja, upozorio je Trump na Twitteru gradonačelnicu Jenny Durkan i guvernera Washingtona Jaya Insleeja, a prosvjednike nazvao "domaćim teroristima".


- Ovo nije igra. ODMAH se moraju zaustaviti ovi gadni anarhisti. BRZO NEŠTO PODUZMITE, nastavio je u novom tvitu.

- Nećemo dopustiti da se to dogodi u Seattleu. Ako trebamo ući, ući ćemo, ali pustimo da to učini guverner, dodao je Trump.


- Muškarac koji je potpuno nesposoban voditi zemlju ne treba se miješati u pitanja Washingtona. Prestani tvitati, napisao je Inslee.

Gradonačelnica se pridružila Insleeju u izrugivanju Trumpa na Twitteru.

- Zaštitite nas. Vratite se u svoj bunker, napisala je.

- Ono što predsjednik nikada neće razumjeti jest da treba poslušati zajednicu, a to nije slabost, nego snaga, dodala je.

Prosvjednici izlaze na ulice diljem zemlje zbog smrti crnca Georgea Floyda kojeg je ubio policajac bijelac u Minneapolisu 25. svibnja.

Vlasti u Seattleu odbacuju napise da ljevičarski aktivisti stoje iza uspostave autonomne zone.

Promjene u policiji i kraj policijske brutalnosti traže i građani Minneapolisa, gdje je ubijen George Floyd. Policajci iz toga grada poslali su pismo javnosti u kojem su osudili bivšeg kolegu.

- Sutra imamo sjednicu na kojoj će prioritet biti reforma policije i odgovornost za sigurnije zajednice i svakog pojedinca. Posljednja tri tjedna bila su najbrutalnija i najmučnija u povijesti Minnesote, rekao je guverner Minnesote Tim Walz.

I dok se traži reforma policije, aktivan je pokret za uklanjanje spomenika južnjačkim generalima koje prosvjednici optužuju za rasizam.

Na području CHAZ-a u četvrtak su postavljeni šatori sa zalihama za liječnike volontere i hranom koju su donirali lokalni restorani, zajedno s voćem, grickalicama i vodom.

- Ovo je naš grad. Rođena sam i odrasla u ovom prokletom gradu. Ostavimo ga ljudima, ljudima koji žive u Seattleu i koji ovdje odrastaju, komentirala je za AFP prosvjednica Jahtia B. Trumpove prijetnje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!