Gradonačelnik Banje Luke odbacio prosvjed MVEP-a, opet veličao majora Tepića

15:44 / 11.01.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Ministarstvo vanjskih poslova (MVEP)

Ministarstvo vanjskih poslova (MVEP)

Foto: Tomislav Miletic / Pixsell

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković odbacio je u utorak kritike iz Hrvatske zbog postavljanja spomen-ploče majoru bivše JNA i ponovno veličao tog čovjeka koji je 1991. samoubilačkim činom raznio skladište streljiva kod Bjelovara i pritom usmrtio deset hrvatskih branitelja.


Reagirajući na prosvjednu notu koju je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske (MVEP) uputilo u ponedjeljak Ministarstvu vanjskih poslova BiH, Stanivuković, koji je osobno prošli tjedna otkrio spomen-ploču Milanu Tepiću, poručuje da je major bio heroj i "svijetli primjer Srbina koji je branio zemlju".

Tepić je raznio bjelovarsku Barutanu kako bi spriječio da se oružje i streljivo koje je tamo bilo pohranjeno "iskoristi protiv Srba", rekao je Stanivuković.

- Major Tepić je žrtvovao svoj život za vjernost vlastitoj državi i vojsci, postupio je viteški, onako kako se očekuje od vojnika, stoji u pisanoj izjavi za medije iz banjolučke gradske uprave.

Stanivuković nadalje tvrdi da odavanje počasti Tepiću nije upereno ni protiv koga pa tako ni protiv hrvatskog naroda.

Svoju dobru volju i spremnost za suradnju sa svima Stanivuković, član Partije demokratskog progresa (PDP), koja je u oporbi na entitetskoj i državnoj razini. vidi u tome što je ranije u posjet pozvao gradonačelnika Zagreba.

Milan Tepić je 29. rujna kao zapovjednik u skladištu oružja i streljiva JNA Barutana pokraj Bjelovara taj objekt odlučio dignuti u zrak pri čemu je u strahovitoj eksploziji poginulo i deset hrvatskih branitelja.

Predsjedništvo bivše SFRJ koje je tada bilo pod kontrolom Slobodana Miloševića proglasilo je Tepića narodnim herojem zbog tog samubilačkog čina.

MVEP je u prosvjednoj noti BiH naveo da je neprihvatljivo postavljanje spomen-ploče takvoj osobi.

Time se "veliča teroristički čin osobe koja je tijekom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku u samoubilačkoj akciji svjesno prouzročila smrt velikog broja hrvatskih branitelja i civila te ogromna materijalna razaranja Bjelovara", piše MVEP.

Stanivukoviću je iz Zagreba poslana poruka da se on postavljanjem spomen-ploče u Banjoj Luci svrstao na stranu zločinačke velikosrpske politike čime ugrožava proces izgradnje povjerenja i dobrosusjedskih odnosa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!