Gradonačelnik Miamija, republikanac Suarez ulazi u predsjedničku utrku

15.06.2023.

17:53

Autor: Hina/HRT/T.S.

Francis Suarez, gradonačelnik Miamija

Francis Suarez, gradonačelnik Miamija

Foto: - / Shutterstock

Gradonačelnik Miamija Francis Suarez je objavio da će se kandidirati na predsjedničkim izborima, pridružujući se nizu republikanskih kandidata koji se natječu za nominaciju za predsjedničke izbore 2024., samo nekoliko dana nakon što se glavni kandidat, Donald Trump suočio s optužbama za zloupotrebu povjerljivih dokumenata.

Suarez (45) je objavio video snimku za svoju kampanju pod nazivom "I'm Running", koja ga prikazuje kako trči gradom.

U intervjuu za ABC-jevu emisiju "Good Morning America" svoju je viziju nazvao "generacijskom promjenom".

Amerikanac kubanskog porijekla zaslužan je za tehnološki procvat Miamija. Jedini je hispanoamerički kandidat među republikanskim kandidatima i treći kandidat s Floride, uz bivšega predsjednika Trumpa i guvernera Floride Rona DeSantisa.

Suarez je imao turbulentan odnos i s Trumpom i s DeSantisom. Nije podržao Trumpa u njegovoj kandidaturi za reizbor 2020. i bio je vrlo kritičan prema nekim DeSantisovim politikama iz razdoblja pandemije covida.

Na pitanje novinara da prokomentira optužnicu podignutu protiv Trumpa zbog zloupotrebe povjerljivih dokumenata, Suarez je odgovorio kako se nada da bi upravo njegova kandidatura mogla pridonijeti promjeni političkog diskursa.

- Razgovor o toj temi nije zdrav za našu zemlju. Trebali bismo razgovarati o stvarima do kojih je Amerikancima stalo, a ne o predsjedničkim kandidatima protiv kojih je podignuta optužnica, kazao je Suarez. 

Za njegova mandata Miami je profitirao zbog dolaska u grad tehnoloških tvrtki i bogatih investitora, a i građevinarstvo je doživjelo procvat, što je pridonijelo imidžu grada kao vrhunske međunarodne turističke destinacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!