Grbeša Zenzerović o suđenju Trumpu: Ovaj je slučaj poprilično tanak

05.04.2023.

Zadnja izmjena 08:09

Autor: T.V./HRT

U mreži prvog

U mreži prvog

Foto: HR / HRT

Optužnicu protiv bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa "U mreži Prvog" analizirali su Marijana Grbeša Zenzerović s Fakulteta političkih znanosti i Tvrtko Jakovina s Filozofskog fakulteta. Slažu se da je riječ o prilično tankoj optužnici, a o tome hoće li biti i nekih ozbiljnijih ovisit će i Trumpovi izgledi na idućim predsjedničkim izborima. 

"Ono što se događalo pred Kongresom još problematičnije"


- Ovaj će slučaj biti težak, tu treba dokazati dosta stvari koje nisu najproblematičnije. Dakle, Trump je svom odvjetniku dao da nešto plati, a onda postaje problem jer je to prikazano kao novac kojim je financirana kampanja. Zato i postoji dosta točaka po kojima ga sude u New Yorku. Međutim to je samo jedna od brojnih stvari koje bi mu se mogle staviti na teret, poput onoga što se događalo u Georgiji kada je on nazvao guvernera i molio ga 12 tisuća glasova kako bi dobio izbore. Čini mi se da je to puno problematičnije i bjelodanije je što se tu dogodilo, to je puno povezanije s političkom scenom, objašnjava Tvrtko Jakovina.

Smatra da je ono što se događalo pred Kongresom još problematičnije.

- Ono što se događalo pred Kongresom neposredno nakon izbora čini se posebno ozbiljnim tako da se ispred bivšeg predsjednika dosta toga slaže. To bi bilo puno politički osjetljivije nego što su ove stvari. Ako se 1 posto republikanaca obeshrabri glasati za kandidata kojem se sudi, značilo bi puno, ustvrdio je Jakovina. 

"Ovo bi suđenje moglo Trumpu dati pozornicu"


Većina Amerikanaca misli da je u pitanju politički motiviran proces.

- Više od 70 posto Amerikanaca misli da je oko ove optužnice politika imala što reći. Velika većina Amerikanaca ne dvoji oko toga je li politika odigrala svoje da bi Trump bio optužen za poslovnu pronevjeru koja se čini trivijalnom u usporedbi sa svim ostalim što mu se stavlja na teret i što je još u fazi istraga. Gotovo je unisono mišljenje da je ovaj slučaj sam za sebe prilično tanak, ali ako je samo uvod u nešto drugo, onda ima smisla. U suprotnom bi ovo suđenje moglo dati Trumpu pozornicu za televizijski i svaki drugi show, u čemu je Trump zaista maestralan, istaknula je Marijana Grbeša Zenzerović, dodavši da bi to moglo homogenizirati njegove pristaše.

"Srčana reakcija republikanaca i Trumpovih pristaša"


Trump je u tri dana za kampanju skupio više od 3 milijuna dolara nakon što je objavljeno da će ipak doći do suđenja, a rejting mu je porastao.

- To je zapravo dosta srčana reakcija republikanaca i njegovih pristaša i taj rejting po kojem je on dosta odskočio od svog republikanskog protukandidata pokazuje da je cijela ova priča imala jedan homogenizirajući učinak. Republikanci se dosta suzdržano ponašaju u odnosu na cijelu ovu priču i do sada se drže jednog uštimanog narativa - svi ponavljaju priču o Sorosevu državnom odvjetniku, Trump ponavlja priču o Americi kao marksističkoj zemlji trećega svijeta u kojoj se političke oponente zatvara, svi ponavljaju priču o lovu na vještice. To znači da su za sada svi na istoj liniji, ističe Grbeša Zenzerović, dodajući kako "MAGA birači čvrsto stoje iza Trumpa, dok se neodlučni birači u većoj mjeri odmiču od njega". 

"Na polarizaciji će se graditi politika za budućnost"


Stotine pristaša bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa jučer su prosvjedovale ispred sudnice, a stigli su i protuprosvjednici. Pripadnici njujorške policije stali su između dviju skupina koje su međusobno razmjenjivale uvrede.

- Ako sve ostane u granicama onoga što smo jučer vidjeli u New Yorku, onda to ostaje u granicama koje Amerika može podnijeti. Međutim podjele će se produbljivati i to ne samo zbog Trumpa, već i ostalih mogućih republikanskih kandidata. To u budućnosti može biti opasno za Ameriku jer će se na polarizaciji graditi politika za budućnost, smatra Jakovina.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!