09:26 / 07.11.2020.

Autor: HRT

Grci smiju van samo ako podnesu službeni zahtjev SMS-om

Foto: REUTERS/Alexandros Avramidis

Foto: REUTERS/Alexandros Avramidis

Foto: - / REUTERS

Diljem Europe i svijeta zemlje donose strože mjere i pokreću nova zatvaranja. Tako Grci od danas ne smiju iz domova bez odobrenja.
Pandemija bolesti COVID-19 i dalje se nezaustavljivo širi svijetom. U Sjedinjenim Državama broj novozaraženih već je tri dana zaredom veći od 100 tisuća, a ukupno je preminulo više od 236 tisuća ljudi. 

U Italiji su na snagu stupile strože mjere pa su rimske ulice sinoć bile prazne. Zemlja je podijeljena na tri zone - žutu, narančastu i crvenu. U crvenoj zoni ponovno je Lombardija, regija koja je bila najjače pogođena u prvom valu pandemije. Latvija je po drugi put proglasila izvanredno stanje.

Grčka se od danas ponovno zatvara kako bi se borila protiv drugog vala koronavirusa. To će trajati tri tjedna. Prema tim mjerama, Grci mogu napustiti svoje domove samo ako podnesu službeni zahtjev putem SMS-a ili mobitela i ako dobiju odobrenje.

➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Đikić: Do proljeća bismo mogli doći do veće ili potpune kontrole širenja virusa


Slovačka održava drugi krug testiranja u cijeloj zemlji, dok u Njemačkoj prosvjeduju protiv mjera kojima se nastoji spriječiti širenje koronavirusa. Prosvjed protiv mjera počinje u Leipzigu u 13 sati, očekuje se da bi ga mogle iskoristiti radikalnije desničarske i druge radikalne skupine za svoje ciljeve protiv vlasti.

U Poljskoj je od danas zatvorena većina trgovina, uz iznimke kao što su trgovine s prehrambenim proizvodima, ljekarne i frizerski saloni. Zatvorit će se i kina, kazališta, galerije i druge kulturne institucije, a hoteli će biti dostupni samo poslovnim putnicima.

Trotjedno zatvaranje od danas je pokrenula i Litva. Portugal također najavljuje strože mjere, detalji će biti poznati nakon sastanka tamošnje vlade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!