07:20 / 23.11.2018.

Autor: D.M./Hina

Grčka čistačica zbog laganja dobila 10 godina zatvora

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: - / -

Prema optužnici, neimenovana je žena izmijenila potvrdu kako bi se činilo da je završila šest godina osnovne škole. U stvarnosti je završila samo pet.
Grčka čistačica osuđena je na deset godina zatvora zbog laganja o svome osnovnoškolskom obrazovanju nakon suđenja koje je zgrozilo javnost. Osuđena 53-godišnjakinja radila je 15 godina u državnom vrtiću dok 2014. nije otkriveno da je lažirala potvrdu o osnovnoškolskom obrazovanju.

Regionalni sud ovaj je mjesec donio presudu o zavaravanju javnosti, prenosi poluslužbena agencija AMNA. "Ova odluka jednostavno je nehumana. To je još jedan pokazatelj trajnih patogena u pravosudnom sustavu", priopćila je Helenska liga za ljudska prava (HLHR).

Prema optužnici, neimenovana je žena izmijenila potvrdu kako bi se činilo da je završila šest godina osnovne škole, što joj je omogućilo zaposlenje na mjestu čistačice. U stvarnosti je završila samo pet godina škole. Prije tri ili četiri desetljeća u Grčkoj je bilo uobičajeno da djeca odustanu od škole zbog siromaštva, posebice u ruralnim područjima.

Visoki tužitelj Vrhovnog suda najavio je da će idući tjedan proučiti pravno tumačenje regionalnog suda, otkrili su pravosudni izvori.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!