"Grčka odlučno protiv promjena granica na Balkanu"

12:56 / 31.05.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Nikos Dendias i Bisera Turković

Nikos Dendias i Bisera Turković

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias rekao je kako se Grčka odlučno protivi bilo kakvim raspravama o promjeni granica u regiji te je pozvao sve zemlje tog dijela europskog kontinenta na zajedničko suprotstavljanje destabilizirajućim vanjskim utjecajima, očito aludirajući na Rusiju.

Dendias je boravio u službenom posjetu BiH, a nakon sastanka s ministricom vanjskih poslova Biserom Turković novinarima je rekao da Grčka odlučno podupire cjelovitost i suverenitet BiH i njenu europsku perspektivu smatrajući to važnim za stabilnost cijele regije čije sve države također trebaju postati članicama Unije.

- Grčka se protivi bilo kakvim raspravama o promjeni granica u regiji, kazao je Dendias.

Dodao je kao vjeruje da je konstruktivni dijalog uz strpljenje i dalje najbolji način za rješavanje unutarnjih problema u BiH pa tako i za rasprave o promjenama ustava odnosno izbornog zakona.

- Rješenja bi uvijek trebala dolaziti iz same zemlje a ne izvana. Moramo biti oprezni jer su se pojavila nastojanja treće strane da destabilizira regiju, kazao je šef grčke diplomacije pozvavši sve balkanske zemlje na suzbijanje negativnih vanjskih utjecaja.

Turković je istaknula kako u BiH računaju na potporu Grčke za stjecanje statusa kandidata za članstvo u EU. Ocijenila je da je i Bruxellesu sve jasnije zbog čega BiH zapravo nije u stanju ispuniti ranije postavljene kriterije odnosno riješiti 14 prioriteta koje je Europska komisija definirala još 2019. godine a zbog promijenjenih okolnosti na europskom kontinentu sada očekuje novi pristup.

- Dalja blokada napretka (ka članstvu) samo će pojačati negativne utjecaje u regiji i biti doprinos destabilizaciji, ocijenila je Turković ističući spremnost BiH da slijedi politiku EU u odnosu na rat u Ukrajini i politiku sankcija protiv Rusije.

Kazala je kako stoga sada očekuje posebne programe ne samo EU-a nego i NATO-a koji bi u slučaju BiH omogućili "nepovratni proces" napretka ka članstvu u tim integracijama. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!