15:38 / 28.09.2020.

Autor: V.k./Hina

Grčka prebacuje 700 migranata s Lezbosa

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Više od 700 migranata s grčkog otoka Lezbosa, privremeno premještenih nakon požara koji je razorio kamp Moriju početkom rujna, bit će prebačeno u kontinentalni dio Grčke.
Više od 700 migranata s grčkog otoka Lezbosa, privremeno premještenih nakon požara koji je razorio kamp Moriju početkom rujna, bit će prebačeno u kontinentalni dio Grčke.

Grčko ministarstvo za migracije i Međunarodna organizacija za migracije (IOM), zaduženi za to prebacivanje, navode da su za 704 tražitelja azila koji će krenuti s Lezbosa u ponedjeljak predvečer, ukinuta geografska ograničenja ili na temelju pripadnosti ranjivijim skupinama (samim ili trudnim ženama, hendikepiranima, starijima) ili jer su dobili azil. 

Druga skupina od 700 osoba treba biti prebačena u četvrtak kako bi rasteretili otok na kojem je trenutačno više od 14.000 tražitelja azila. Ministarstvo za migracije navelo je da namjerava prebaciti 2500 izbjeglica sljedećih dana.

Više se nijedan "maloljetni migrant bez pratnje ne nalazi u prihvatnim centrima u Egejskom moru", tvrdio je u priopćenju grčki ministar za migracije Notis Mitarachi.

Deset zemalja Europske unije obvezalo se da će prihvatiti oko 400 "maloljetnih migranata bez pratnje", evakuiranih s Lezbosa. Francuska je obećala da će primiti 500 migranata, a Njemačka je najavila da će primiti 1500 tražitelja azila iz Grčke, među kojima su i bivši izbjeglice iz Morije.

Grčka vlada želi postupno rasteretiti otok kako bi izbjegla prenapučenost novog izbjegličkog kampa brzo podignutog za smještaj migranata koji su ostali bez zaklona nakon nedavnog požara u kampu Moria.

Nevladine organizacije već su kritizirale životne uvjete u privremenom kampu, posebice nedostatan broj tuševa i sanitarija te manjak hrane. Svi tražitelji azila testirani su u novom kampu na koronavirus i samo oni s negativnim testom bit će prebačeni na kontinent.

U privremenom kampu na tom otoku više je od 240 tražitelja azila pozitivno na koronavirus.

Grčka policija najavila je da je otkrila 33 humanitarna djelatnika koji su pomagali u ilegalnoj imigraciji na otok Lezbos. Ona drži da su osumnjičeni, koji su radili za četiri NGO-a, dio "organizirane mreže" koja sustavno olakšava imigraciju na otok.

Dva strana državljana, jedan Afganistanac i jedan Iranac, sudionici su te operacije, prema državnoj televiziji ERT.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!