08:17 / 17.06.2018.

Autor: S.M./Hina

Grčki parlament izglasovao povjerenje Tsiprasu u vezi s imenom Makedonija

Foto: twitter

Foto: twitter

Foto: - / -

Na trgu Sintagma okupile su se tisuće nezadovoljnih dogovorom o imenu postignutim sa sjevernim susjedom, Makedonijom.
Grčki premijer Alexis Tsipras preživio je u subotu u parlamentu glasovanje o povjerenju pripremajući se za potpisivanje povijesnog ugovora sa susjednom Makedonijom kojim će riješiti dugogodišnji spor zbog njezina imena.

Prijedlog o izglasavanju nepovjerenja oporbene Nove demokratske stranke odbacila su 153 zastupnika, dok je 123 bilo za. Oporba je optužila Tsiprasa da daje previše ustupaka u dogovoru koji bi trebao biti potpisan danas.

Tisuće Grka su prosvjedovale ispred parlamenta protiv ugovora s Makedonijom tražeći da Tsipras da ostavku. Policija je upotrijebila šok-granate i suzavac kako bi ih spriječila da uđu u zgradu. Ovo je dogovor za kakav vjerujem da bi ga poželio svaki grčki premijer, rekao je prije Tsipras u parlamentu.

Da je izgubio, Tsipras bi morao predati mandat predsjedniku zemlje signalizirajući prijevremene izbore. 

Grčka se spori s Makedonijom od 1991. oko njezina imena tvrdeći da ono može upućivati na teritorijalne pretenzije prema grčkoj pokrajini Makedoniji te prisvajanje antičke grčke kulture i civilizacije.

Prema uvjetima sporazuma, ta će se zemlja zvati Republika Sjeverna Makedonija, a Grčka će povući svoje protivljenje njezinu priključenju Europskoj uniji i NATO-u.

Ministri vanjskih poslova dviju zemalja potpisat će ugovor u nedjelju ujutro u pograničnoj jezerskoj oblasti Prespi gdje graniče Grčka, Makedonija i Albanija. Tsipras i njegov makedonski kolega Zoran Zaev bit će nazočni. Ugovor još trebaju potvrditi nacionalni parlamenti dviju zemalja, a čeka se i potvrda na makedonskom referendumu čiji rezultat nije siguran.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!