Grdešić za HRT: Hoće li Amerikanci zadržati republiku demokratskom?

08.11.2022.

19:35

Autor: Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Profesor Grdešić o američkim izborima u središnjem Dnevniku

Profesor Grdešić o američkim izborima u središnjem Dnevniku

Foto: HTV / HRT

Profesor Ivan Grdešić u središnjem je Dnevniku govorio o američkim izborima za Kongres. Smatra da je rezultat neizvjestan te da će izlaznost biti velika jer i demokrati i republikanci smatraju da su izbori veoma važni u smislu budućeg političkog smjera SAD-a. 

Na međuizborima obično se događa da stranka koja je na vlasti u Bijeloj kući izgubi. Republikanci najavljuju pobjedu, tako govore i ankete.

- Vidjet ćemo. Često se događa da na međuizborima pobijedi opozicija predsjedniku. Doduše, predsjednik George W. Bush na međuizborima je dobio većinu, kada su bili napadi 11. rujna 2001., pojašnjava dekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije na Sveučilištu Libertas, Ivan Grdešić. 

Dodaje da današnji mogući pobjednici, republikanci, nisu oni isti od prije 20 ili 25 godina.

- Riječ je o radikalnoj i autoritarnoj desnici koja vlada Republikanskom strankom i u tome je ta opasnost. 

Pitanje potpore Ukrajini

Ako doista pobijede u Zastupničkom domu i u Senatu?

- Reći ću jednu kratku priču. Kad su Amerikanci izglasavali Ustav, oblikovali ga 1787., Benjamin Franklin je izlazio, a gospođa Powell ga je pitala: "Što ste vi napravili sada ovdje, monarhiju ili republiku?" Odgovorio je: "Republiku, ako je možete zadržati." Sada je to pitanje za Amerikance. Hoće li svoju demokratsku republiku zadržati demokratskom ili će otkliziti u autoritarnu jednostranačku budućnost. 

Postavlja se i pitanje vojne potpore Ukrajini i moguće smanjenje te potpore. 

- Nije nemoguće, premda mislim da je strateški koncept SAD-a i vojske te izvršne vlasti oporba prema Rusiji. Mislim da će do kraja Bidenova mandata ova politika snažne podrške Ukrajini biti još uvijek aktualna. Kako će se unutar Republikanske stranke kreirati političko vodstvo, ako osvoje oba doma, to bi moglo utjecati i na to u kojem će smjeru ići podrška prema Ukrajini, dodaje Ivan Grdešić. 

video thumb

Četiri ključne države

Arizona, Nevada, Pennsylvania, Georgia - nameću se kao ključne države na ovim izborima.

- Tamo birači često mijenjaju svoje prioritete. To su tzv. swing state, ljuljačke gdje se na jednim izborima glasa za demokrate, a na drugima za republikance. Tamo je razlika uvijek mala. Ako izađe više neovisnih i odluči se za jednu stranu, onda ta strana u toj situaciju pobjeđuje, ističe i dodaje da se radi o velikim industrijskim državama s velikim brojem birača.

Smatra da su tenzije velike te da je percepcija važnosti visoka i za jednu i drugu stranu te da su to motivi za visoku izlaznost koja se najavljuje.

- Svi su se potrudili pozvati birače na glasovanje. Demokrati su, mislim, odlučili izaći u većem broju jer su vidjeli da im ankete ne idu u prilog pa da to pokušaju nekako kompenzirati. Teško je prognozirati što će se večeras dogoditi, nećemo to znati još nekih tjedan dana.

Govoreći o Donaldu Trumpu i mogućnosti da se kandidira na sljedećim predsjedničkim izborima, Grdešić ističe da će sudeći prema njegovu egu vjerojatno objaviti svoju kandidaturu kada se budu znali izborni rezultati.

- Ako republikanci pobijede, to će za njega biti dobra scena da objavi novu kandidaturu za dvije godine, zaključuje profesor Grdešić u razgovoru u središnjem Dnevniku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!