19:16 / 04.11.2020.

Autor: T.D./Dnevnik2/IMS/HRT

Grdešić: Vrijeme je za promjene u Americi

-

-

Foto: - / -

Ivan Grdešić, politolog i bivši veleposlanik u SAD-u i Branimir Vidmarović, vanjskopolitički komentator, gostovali su u Dnevniku HTV-a i komentirali predsjedničke izbore u SAD-u.
Ivan Grdešić, politolog i bivši veleposlanik u SAD-u i Branimir Vidmarović, vanjskopolitički komentator, gostovali su u Dnevniku HTV-a i komentirali predsjedničke izbore u SAD-u.

➡️Drama na izborima u SAD-u: CNN predviđa pobjedu Bidena u Wisconsinu ➡️Trump i Biden borili su se za svaki glas do posljednjeg daha ➡️Sve o američkim predsjedničkim izborima ➡️Grlić Radman o odnosima s SAD-om

Ivan Grdešić
je rekao kako je sigurno da su izbori u SAD-u onakvi kakve smo mogli očekivali.

- Neizvjesni, bliskih rezultata pojedinih država i utjecajem pravila elektorskih glasova kao dominantnog pravila koje će se ovdje naplatiti. Klasično europsko biranje većine bi u ovom slučaju već iznijelo rezultat. Ovaj sofisticirani "dribling" kroz države pokazuje da je možda američki politički sustav u krizi, rekao je Grdešić.

Elektorski izborni sustav

Branimir Vidmarović
je istaknuo kako je elektorski izborni sustav dizajniran kako bi spriječio prevelike države da imaju previše glasova, a male države da nemaju premalo glasova.

- Očevi američkog ustava pokušali su to izbalansirati tako da svi budu jednako predstavljeni, ovisi o teritoriju, veličini i populaciji. Tijekom svih godina pokazalo se da sustav dobro funkcionira i on nije klasična demokracija. Za sad dobro funkcionira za američki sustav, rekao je Vidmarović.

Ivan Grdešić je istaknuo kako je očigledno da se radi o desetinama tisuća glasova koji će u tih 4-5 država koje su ostale, odlučiti o tom rezultatu.

- Moje je očekivanje da je vrijeme za promjene u Americi. Mislim da bi promjena vlasti i pobjeda Bidena bila dobra za svijet i Europu i Ameriku, rekao je Grdešić.

Branimir Vidmarović je rekao kako je bilo za očekivati da će se Trump proglasiti pobjednikom jer to je u stilu njegovih nastupa.

- Nitko nije očekivao da će biti miran i šutjeti. On stalno mora biti eksponiran, mora biti pred kamerama. Kao predizborni kandidat ima pravo objaviti kad god poželi. To nitko ne brani. Druga stvar je što takvim porukama pokušava dijeliti. To je opet jedna podjela između njegovih i Bidenovih birača, rekao je Vidmarović.

Prebrojavanje glasova

Ivan Grdešić je rekao ako Trump izgubi i ne ostvari 270 elektorskih glasova, a u nekim državama pobjeda bude vrlo mala, može utužiti proceduru prebrojavanja.

- Trump bi u ambijentu različitih tipova glasova mogao tražiti nekakvu nadu da pokuša osporiti rezultat. Mislim da su Amerikanci stekli iskustva od ranije i da nitko neće dozvoliti da neki glasovi ostanu u vrećama ne prebrojani i da sudska vlast se neće možda upuštati da arbitražno odredi hoće li prebrojavati ili se neće dalje prebrojavati. Taj scenarij bi bio najlošiji za izbore i američku demokraciju, istaknuo je Grdešić.

Vidmarović: Sustav u Americi je arhaičan, ali odlično funkcionira

Branimir Vidmarović je rekao kako je sustav u Americi arhaičan, ali odlično funkcionira.

- U ovom trenutku, kad su tehnologije sofisticiranije i Amerika eksponiranija, ona mora držati do sustava, društva i imidža koji projicira prema van, rekao je. 

Vidmarović je dodao kako ne bi trebalo doći do velikih sukoba u društvu oko rezultata izbora.

Grdešić je rekao kako bi pobjeda Bidena omogućila bolje razumijevanje strana koje su se polarizirale u američkom društvu.

- Pobjedom Trumpa, te bi polarizacije bile nastavljene. Pobjednici bi likovali i to ne bi bilo ozračje u kojem bi se moglo pronaći društveni konsenzus između vrlo različitih skupina stanovnika u Americi, rekao je Grdešić.

Grdešić: Ako pobijedi Biden, mora pružiti gubitnicima globalizacije nadu, utjehu i pomoć

Grdešić je nastavio i rekao da kad se pogledaju karte, Trump osvaja farmere i industrijske dijelove, zapuštene, dok Biden osvaja obvale i sjever, urbane sredine koje su ušle u 21. stoljeće i globalizaciju.

- Ako pobijedi Biden, mora pružiti gubitnicima globalizacije nadu, utjehu i pomoć, rekao je.

Vidmarović je rekao kako bi Biden mogao stabilizirati društvo, pogotovo ekonomski.

- Biden nastavlja promovirati Trumpovu paradigmu oko proizvodnje i to je ono što može pomoći običnom radniku i farmeru. Postoje naznake da bi Biden ako dođe na vlast mogao stabilizirati odnose s Europskom unijom koji su narušeni oko povjerenja, zaključio je Vidmarović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!