13:44 / 02.12.2020.

Autor: HRT

Greenpeace predao Ministarstvu 65.000 potpisa za zabranu plastičnih vrećica

-

-

Foto: - / -

Greenpeace je Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja predao peticiju za zabranu laganih plastičnih vrećica, koju je potpisalo 65.000 građana, a iz Ministarstva odgovaraju da se zabrana predlaže u novom zakonu od 1. srpnja iduće godine.
Greenpeace je Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja predao peticiju za zabranu laganih plastičnih vrećica, koju je potpisalo 65.000 građana, a iz Ministarstva odgovaraju da se zabrana predlaže u novom zakonu od 1. srpnja iduće godine.

Greenpeace peticijom želi potaknuti Vladu da zabrani lagane i vrlo lagane plastične vrećice, kao i općenito ukazati na štetnost onečišćenja jednokratnom plastikom. Također, želi se potaknuti Ministarstvo na što ambiciozniju implementaciju europske legislative o jednokratnoj plastici u Prijedlogu zakona o gospodarenju otpadom, koji je trenutno na javnom savjetovanju.

Aktivisti Greenpeacea su pred zgradu Ministarstva donijeli dvometarske rekvizite - prekriženu plastičnu vrećicu i broj 65.000 koji simbolizira broj potpisnika peticije.

Na uručenje peticije Greenpeace je pozvao ministra Tomislava Ćorića, a umjesto njega peticiju je preuzela pomoćnica ministra za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom Anamarija Matak.

- Drago nam je da su i građani prepoznali namjeru Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja da se kroz novi zakon od 1. srpnja 2021. godine zabrani stavljanje na tržište laganih plastičnih vrećica, rekla je Matak.

U prijedlogu novog zakona je i zabrana određenog dijela jednokratnih plastičnih proizvoda. Matak kaže kako im je drago da mogu surađivati  s udrugama civilnog društva tijekom javnog savjetovanja i daljnjih aktivnosti za pronalaženje rješenja za korištenje plastike.

Hrvatska i svijet se utapaju u jednokratnoj plastici

Aktivistkinja Greenpeacea Petra Andrić ustvrdila je da se Hrvatska i svijet "utapaju u jednokratnoj plastici, čija proizvodnja raste iz godine u godinu".

- Velike količine plastike završavaju u okolišu i pronalaze put do mora, koja postaju najveća odlagališta otpada na svijetu. Ugrožavaju morske životinje i dospijevaju u hranidbeni lanac, naglasila je Andrić.

Upozorila je da postojeći zakonski propisi nisu smanjili korištenje plastičnih vrećica, tako da samo zabranom laganih i vrlo laganih plastičnih vrećica može doći do pomaka nabolje.

- Ova peticija dolazi u pravom trenutku jer je na javnom savjetovanju novi zakon o gospodarenju otpadom, u kojem će se prenijeti dio europske direktive o jednokratnoj plastici. Apeliramo na Ministarstvo da prenošenje direktive u hrvatski zakon bude ambicioznije, da se za predmete koji neće biti zabranjeni stave konkretne mjere i ciljevi smanjenja, kao i snažne mjere proširene odgovornosti proizvođača, istaknula je Andrić.

Cilj je da se u odmicanju od jednokratne plastike ne prebacimo na druge materijale za jednokratno korištenje, poput papira, već da se okrenemo višekratnim i održivim rješenjima, poručila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!