Greenpeace zapriječio ulaz u Shellovu rafineriju u Rotterdamu

04.10.2021.

14:50

Autor: I.Z./HRT/Hina

Shellova rafinerija u Rotterdamu

Shellova rafinerija u Rotterdamu

Foto: Shutterstock / arhiva

Desetci Greenpeaceovih aktivista iz nekoliko europskih zemalja danas ujutro su brodom zapriječili ulaz u Shellovu naftnu rafineriju u rotterdamskoj luci u Nizozemskoj, u znak prosvjeda protiv reklama za fosilno gorivo.

Tridesettrometarska jedrilica bacala je tijekom dopodneva sidro ispred ulaza nekoliko rafinerija, pa tako i velike englesko-nizozemske naftne kompanije Royal Dutch Shell.

- Cilj akcije je posvijestiti potrebu zabrane reklamiranja i sponzoriranja fosilnog goriva, rekla je za agenciju France Presse aktivistkinja Siliva Pastorelli.

- Činimo to ispred Shella jer je on jedan od najgorih sudionika 'greenwashinga' po našem izvješću, dodala je.

Greenpeace i dvadesetak organizacija istodobno su u ponedjeljak pokrenuli peticiju europske građanske inicijative kojom traže novi zakon o zabrani promicanja i sponzoriranja fosilnog goriva u Europskoj uniji.

- Nije riječ samo o Shellu, već o svim kompanijama za fosilno gorivo i o njihovoj ulozi u pogoršanju klime, istaknula je Pastorelli, glavna organizatorica peticije.

- Greenpeace ocjenjuje da tvrtke za fosilno gorivo "varaju javnost u vezi sa svojom ulogom u klimatskoj krizi, dodala je.

- Želimo pozvati Europsku komisiju da uvede zabranu reklamiranja i sponzoriranja fosilnog goriva u Europi, rekla je.

Ako europska građanska inicijativa prikupi više od milijun potpisa u EU-u, Bruxelles će morati odlučiti o tome kako će na to odgovoriti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!