19:04 / 22.04.2020.

Autor: M.Š./Hina

Greta Thunberg: Koronavirus je prilika da se krene novim putem

Foto: Jessica Gow/TT News Agency/via REUTERS

Foto: Jessica Gow/TT News Agency/via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Vlade širom svijeta imaju priliku krenuti novim putem pripremajući se za povratak u normalan život nakon izolacije.
Vlade širom svijeta imaju priliku krenuti novim putem pripremajući se za povratak u normalan život nakon izolacije kojom se nastojalo suzbiti širenje koronavirusa, poručila je u srijedu klimatska aktivistkinja Greta Thunberg, na internetskoj konferenciji u povodu Dana planeta Zemlje.

Greta Thunberg, koja se proslavila kao 15-godišnjakinja kada je počela petkom izbivati s nastave kako bi pred švedskim parlamentom prosvjedovala protiv zagađivanja okoliša, kazala je da je pandemija pokazala da moramo razmišljati dugoročno.

- Sviđalo se to nama ili ne, svijet se promijenio, posve je drugačiji nego prije par mjeseci i vjerojatno više neće biti isti, a mi ćemo morati izabrati novi put, kazala je.

- Ako jedan virus može uništiti gospodarstva za nekoliko tjedana, to pokazuje da ne razmišljamo dugoročno i da ne uzimamo te rizike u obzir, zaključila je.

Thunberg (17) je bila jedan od sudionika internetske konferencije u povodu Dana planeta Zemlje, pokrenutog prije punih 50 godina kako bi se povećala svijest javnosti o važnosti zaštite okoliša.

Njezin pokret Petkom za budućnost objavio je tim povodom video snimku koja prikazuje obitelj koja živi normalnim životom dok joj oko kuće gori požar, kako je i sama slikovito upozoravala u svojim istupima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!