Greta Thunberg maturirala, spremna nastaviti borbu

09.06.2023.

15:36

Autor: Hina/HRT

Greta Thunberg na prosvjedu u Njemačkoj

Greta Thunberg na prosvjedu u Njemačkoj

Foto: Christoph Reichwein / PIXSELL/DPA

Švedska klimatska aktivistkinja Greta Thunberg je maturirala, čime završava pet godina tijekom kojih je kao učenica predvodila školske prosvjede petkom usmjerene protiv klimatskih promjena, koji su prerasli u međunarodni pokret.


- Danas sam maturirala, što znači da više neću moći štrajkati u školi za klimu, napisala je u petak na Twitteru 20-godišnja Šveđanka.

- Ovo je bio posljednji štrajk za mene, napisala je, ali dodala da će nastaviti prosvjedovati.

- Nemamo drugih opcija nego činiti sve što možemo. Borba je tek počela, rekla je.

Greta Thunberg je u kolovozu 2018. sjela sama pred švedski parlament u Stockholmu kako bi od političara zatražila da učine više za zaštitu klime.

Usamljeni prosvjed tada 15-godišnje Thunberg ubrzo je prerastao u međunarodni pokret 'Petak za budućnost'. Ljudi su izlazili na ulice diljem svijeta kako bi zatražili snažnije politike protiv klimatskih promjena, a učenici su markirali petkom kako bi se pridružili tim prosvjedima. 

Globalni pokret


- Kad sam 2018. započela štrajkove nisam očekivala da će dovesti do ičega, napisala je Thunberg na Twitteru.

Dosta iznenada to je postao globalni pokret koji je rastao svakog dana. Tijekom 2019. milijuni mladih štrajkali su za klimu, preplavivši ulice u više od 180 država.

- Tijekom pandemije 2020. mladi su morali pronaći nove oblike prosvjeda, no od njenog kraja vratili su se na ulice, nastavila je Šveđanka.

- Mnogo toga se promijenilo otkad smo počeli, ali ipak je dalek put pred nama, napisala je, pa zaključila da se svijet i dalje kreće u krivom smjeru jer oni na vlasti žrtvuju marginalizirane i pogođene ljude te planet radi pohlepe, profita i ekonomskog rasta. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!