Grlić Radman: BiH bi trebala biti institucionalno funkcionalna zemlja

16.02.2023.

19:56

Autor: Zrinka Grancarić/Dnevnik/HRT/R.S.

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: HTV / HRT

Gost Dnevnika bio je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova koji je prokomentirao trenutačnu situaciju vlasti Bosne i Hercegovine, njihov put do članstva u EU-u te novo ročište za Hrvate u Zambiji. 

O promjenama i izmjenama izbornog zakonodavstva BiH govori se toliki niz godina, stvari se mijenjaju vrlo sporo. Promjena izbornog zakonodavstva, odnosno reformi jest unutarnja stvar Bosne i Hercegovine, za HRT-ov Dnevnik objasnio je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.

- Korak je već napravljen nakon izbora kada je visoki predstavnik Christian Schmidt amandmanima stvorio povoljniju političku klimu, rekao je Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.


- Bosna i Hercegovina treba biti institucionalno funkcionalna zemlja na način kako i Ustav definira, zaštitu kolektivnih prava konstitucionalnih naroda, dodao je.

Prvi put imamo tako brzo formiranu vlast, Vijeće ministara i danas je prvi vanjskopolitički posjet nekoj zemlji bio posjet Borjane Krišto Republici Hrvatskoj, istaknuo je ministar i dodao da će za pet dana ugostiti ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

- BiH je Hrvatskoj susjedna zemlja mi dijelimo najdulju granicu. Hrvatska je ispunila sve svoje vanjskopolitičke ciljeve, strateške ciljeve. Ono što preostaje je stabilnost Zapadnog Balkana, naravno prije svega Bosne i Hercegovine, rekao je Grlić Radman.

- Hrvatska je najzaslužnija što je BiH dobila kandidatski status za članstvo u EU-u, dodao je ministar.

Za članstvo u Europskoj uniji Bosna i Hercegovina mora donijeti razne reforme, a prioritet je formiranje vlasti.

- Treba rješavati formiranje vlasti, vlade i ona se mora uhvatiti u koštac s reformama, rekao je ministar. 

- Naša je dužnost ubrzati te promjene i reforme kako bi Bosna i Hercegovina što prije bila što bliže Europskoj Uniji, dodao je Grlić Radman.

Novo ročište za Hrvate u Zambiji je 1. ožujka.

- Ono što želimo je da se njima osigura pravično suđenje, da imaju kvalitetnog odvjetnika i sve one informacije i međunarodnu zaštitu koja im pripada kako bi oni bili u što povoljnijem položaju i kako bi odbacili bilo kakvu krivnju, rekao je ministar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!