22:07 / 22.05.2021.

Autor: HRT/Hina

Grlić Radman: Hrvati u BiH ne smiju biti zakinuti

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman

Foto: Olivier Matthys / REUTERS

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u subotu u Stocu kako Vlada RH neće dopustiti da Hrvati u Bosni i Hercegovini budu zakinuti, inzistirajući da oni imaju pravo birati svoje legitimne predstavnike vlasti bez preglasavanja.

Grlić Radman dodao je kako će hrvatska država nastaviti pomagati bosanskohercegovačkim Hrvatima "ne samo u razvojnoj pomoći, nego i politički". Ponovio je da službeni Zagreb podupire daytonski ustroj BiH kao jedne država s dva entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda.

- Ako želimo Bosnu i Hercegovinu kao stabilnu, institucionalno frunkcionalnu i naprednu, onda se mora donijeti Izborni zakon koji će jamčiti jednaka prava za sva tri konstitutivna naroda i svim njezinim građanima, istaknuo je.

Hrvatski šef diplomacije u subotu je Stocu bio izaslanik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na obilježavanju 76. godišnjice Bleiburške tragedije i križnoga puta. Na lokalnom mjesnome groblju položio je vijenac i zapalio svijeće za žrtve komunističkih zločina.

Ranije tijekom dana u Mostaru se susreo s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH i tamošnjeg HDZ-a Draganom Čovićem s kojim je razgovarao o izbornim reformama i putu zemlje prema Europskoj uniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!