Grlić Radman: Hrvati u Kanadi doprinijeli dobrim odnosima

12.04.2023.

20:59

Autor: HRT/Hina

Gordan Grlić Radman i  Melanie Joly

Gordan Grlić Radman i Melanie Joly

Foto: Twitter / @grlicradman

Doprinos dobrim odnosima Hrvatske i Kanade dalo je više od 250.000 Hrvata, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u srijedu tijekom posjeta Kanadi, priopćio je MVEP.

- Značajan doprinos razvoju ovih vrlo dobrih odnosa dalo je preko 250 tisuća Hrvata, koji su Kanadu učinili svojim novim domom i služe kao most naše dvije zemlje i naroda, rekao je Grlić Radman koji se susreo s kanadskom kolegicom Melanie Joly u srijedu u Torontu. 

Ministri su razgovarali o 30 godina uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Kanade, o unaprjeđenju gospodarske suradnje, osobito u područjima energetike, brodogradnje i turizma, kao i u područjima obrazovanja, znanosti, tehnologije i medicine, navodi se u priopćenju. 

- Pozdravljamo produbljivanje suradnje u pitanjima sigurnosti i obrane s Kanadom, kao jednim od najbližih partnera EU-a. Dijelimo zajednička načela i vrijednosti te se zajedno nastavljamo suočavati sa složenim globalnim sigurnosnim izazovima i prijetnjama'', rekao je ministar Grlić Radman osvrnuvši se na važnost transatlantskog partnerstva Kanade i EU-a te važnosti zajedništva saveznika u podršci Ukrajini, dodaje se.

Ministar je u Ottawi sudjelovao na okruglom stolu u organizaciji Instituta MacDonald-Laurier na kojemu se osvrnuo na vanjske i sigurnosne izazove u Europi i na globalnoj razini. Tom prilikom govorio je o hrvatskom putu u euroatlantske integracije i nedavnom pristupanju Hrvatske šengenskom prostoru i eurozoni.

Prisustvovao je na svečanosti povodom 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Kanade.

- Hrvatska i Kanada možda slave 30. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa, ali naši odnosi sežu puno dublje od toga. Hrvati se u Kanadu - na istok i zapad - doseljavaju više od sto godina. Napori tih Hrvata, koji su doselili u Kanadu i učinili je svojim domom, bili su sastavni dio izgradnje Kanade, u svim aspektima javnog života i privatnog poduzetništva. Oni su iskoristili najbolje što su imali iz oba svijeta, za promicanje i njegovanje sve jačih veza između naše dvije zemlje i naroda', zaključio je Grlić Radman.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!