20:43 / 27.11.2020.

Autor: B.A./Hina

Grlić Radman: Hrvatska podržava stabilnu i funkcionalnu BiH

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Gordan Grlić Radman rekao je da Hrvatska podržava stabilnu i funkcionalnu BiH kao zajednicu triju ravnopravnih konstitutivnih naroda
Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u petak za posjeta Mostaru da Hrvatska podržava stabilnu i funkcionalnu BiH kao zajednicu triju ravnopravnih konstitutivnih naroda i najavio potporu projektima Hrvata i tamošnje katoličke Crkve.

Grlić Radman susreo se u petak navečer s mostarsko-duvanjskim biskupom i trajnim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim mons. Petrom Palićem te je obišao Biskupijski centar čiju je izgradnju financirala i Vlada Republike Hrvatske.

Biskup Palić, koji je prije nekoliko mjeseci ustoličen za novog ordinarija, već je naširoko prihvaćen u Hercegovini, rekao je hrvatski šef diplomacije. Posebno je istaknuo Palićevu otvorenost.

Sjećam se jedne rečenice koju je (biskup) rekao, da želi sanjati BiH koja ujedinjuje i ne dijeli. U tome duhu i Hrvatska Vlada podržava stabilnu i funkcionalnu BiH, kao i ravnopravnost triju konstitutivnih naroda. Nama je bitno da se Hrvati ovdje osjećaju ravnopravno i komotno, rekao je Grlić Radman za medije.

Hrvatski ministar vanjskih poslova najavio je nastavak potpore Republike Hrvatske bosanskohercegovačkim Hrvatima kroz brojne projekte, među njima one koje pokreće katolička Crkva poput Biskupijskoga centra u Mostaru u kojemu su arhiv, muzejska riznica i zbirka umjetnina, te velika kongresna dvorana.

Hrvatska Vlada pomogla je financijski i mi smo jako ponosni na ovaj objekt. Nastavit ćemo i dalje pomagati institucionalno sve programe i projekte Hrvata kako bi opstali i živjeli ovdje te bili ravnopravni u svojim domovima, ispovijedali svoju vjeru u demokraciji u ovoj zemlji koja je njihova domovina, dodao je.

Katolička Crkva ima iznimno važnu ulogu u očuvanju hrvatskog nacionalnog i kršćanskog-katoličkog identiteta, rekao je ministar Grlić Radman.

Biskup Petar Palić zahvalio je hrvatskoj Vladi na pomoći za brojne projekte.

Raduje me čuti ovu otvorenost i da će RH nastaviti podržavati projekte biskupije jer sve što biskupija čini, čini u interesu i zaštite ne samo hrvatskoga naroda i vjernika katolika, nego i svih ljudi dobre volje koji su otvoreni i s kojima na ovom prostoru živimo, rekao je.

Biskupijski centar bit će "prepoznatljivi znak identiteta na ovome prostoru, rekao je biskup mostarsko-duvanjski i trajni upravitelj trebinjsko-mrkanski.

Ministar Grlić Radman završava u subotu posjet Mostaru gdje će održati uvodno predavanje u okviru konferencije Predstavljanje EU fondova, što se održava u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije s početkom u 11 sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!