"Hrvatska znanjem i iskustvom može pomoći Albaniji na putu prema EU"

18.04.2023.

16:05

Autor: M.Š./Hina/HRT

Ministar Gordan Grlić Radman

Ministar Gordan Grlić Radman

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Hrvatska svojim znanjem i iskustvom može pomoći Albaniji na putu prema članstvu u Europskoj uniji, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u utorak tijekom boravka u radnom posjetu toj balkanskoj zemlji.

- Hrvatska snažno podržava put Albanije prema Europskoj uniji i nastavlja aktivno pomagati u tome da pristupni pregovori idu što je brže i glađe moguće. Hrvatska je spremna pružiti Albaniji političku i tehničku podršku na europskom putu svojim znanjem i iskustvom, rekao je Grlić Radman na zajedničkoj konferenciji za medije s albanskom ministricom za Europu i vanjske poslove Oltom Xhaçkom.

Albaniji ima status zemlje kandidatkinje od lipnja 2014., a EU je u srpnju prošle godine organizirao prvu međuvladinu konferenciju s Albanijom na kojoj su otvoreni pregovori o pristupanju.

Hrvatska i Albanija, saveznice u NATO-u, "tradicionalno imaju snažne i odlične odnose bez otvorenih pitanja", naglasio je ministar.

Grlić Radman je s albanskom kolegicom razgovarao o stabilnosti, energetskoj sigurnosti, povezanosti, regionalnoj suradnji i zajedničkim naporima u multilateralnim forumima u aktualnim geopolitičkim okolnostima.

- Gospodarska suradnja s Tiranom je u uzlaznom trendu. Ukupna robna razmjena s Albanijom porasla je za 56,5 posto u 2022. godini, rekao je Grlić Radman.

Kako bi se ostvarila još bolja gospodarska suradnja, potrebna je bolja prometna povezanost prijateljskih zemalja, dodao je.

Naglasio je da je Jadransko more važno za obje zemlje i da je od "strateške važnosti zaštita i sprječavanje onečišćenja Jadrana i obalnog područja".

Ministar je s albanskom ministricom prosvjete i sporta Evisom Kush sudjelovao na otvorenju osnovne škole "Iliria" u Fushë-Krujëu, čiju je obnovu financirala hrvatska vlada kroz program "Croatia Education Recovery Support".

- Ova škola nije samo zgrada, već simbol nade i otpornosti. Svi pamtimo razorni potres koji je pogodio Albaniju u studenom 2019. i uzrokovao velika razaranja i gubitak života. Danas smo sretni što smo mogli imati ulogu u naporima obnove kroz naš najveći bilateralni projekt razvojne suradnje do danas, rekao je Grlić Radman na otvorenju obnovljene škole.

Ministar je zahvalio albanskoj vladi, lokalnim vlastima i UNDP-u Albanija na partnerstvu i suradnji u provedbi ovog projekta.

- Ova škola opremljena je modernom opremom i tehnologijom, što je čini "pametnom" investicijom za budućnost. Vjerujemo da je obrazovanje temelj za bolju budućnost i ponosni smo što smo mogli podržati zajednicu na ovaj način, poručio je hrvatski ministar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!