Grlić Radman i Krivokapić oštro osudili odličje Šešelju

12.09.2022.

13:40

Autor: T.D./HRT/Hina

Gordan Grlić Radman i Ranko Krivokapić

Gordan Grlić Radman i Ranko Krivokapić

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i njegov crnogorski kolega Ranko Krivokapić osudili su u ponedjeljak to što je jedna od eparhija Srpske pravoslavne Crkve (SPC) odlikovala osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja. 

Orden svetog vladike Mardarija Šešelju je dodijelila Eparhija novogračaničko-srednjezapadnoamerička SPC-a kojoj je sjedište u Chicagu. Odlikovanje mu je u nedjelju uručio bački vladika Irinej. To je Šešelju treće odličje neke eparhije SPC-a. 

Grlić Radman je na Zrinjevcu rekao da je Hrvatska zgrožena i da ne razumije taj čin. 

- Bio je instrument velikosrpske politike, koji je provodio Miloševićev režim, na hrvatskim prostorima su počinjeni brojni zločini, napomenuo je šef hrvatske diplomacije, dodavši da Šešelj "nikada nije negirao upletenost u zločine, čak se i hvalio njima". 

Grlić Radman je istaknuo da je odlikovanje osuđenog ratnog zločinca "pitanje koje treba zabrinuti sve nas ovdje". 

Hrvatski ministar pozvao je Srbiju da se "aktivno i snažno opredijeli i zauzme za zajedničku sigurnosnu i vanjsku politiku EU-a ako želi biti na europskom putu. I da se suoči s prošlošću, da odbaci sve velikosrpske politike, da se posveti demokratizaciji vlastitog društva, da prestane politizirati ratne zločine, da rješava pitanja nestalih, odštete logoraša". 

- To nije već viđeno, to je gore od onoga što je viđeno. Ovo je očigledna podrška počinjenih zločina, legitimizacija politike zločina, a kada se to događa, priprema se novo aktivno zlo, nikakvo pasivno - političko zlo, aktivno zlo koje prijeti prije svega Crnoj Gori, rekao je šef crnogorske diplomacije. 

Upozorio je da se koncept nekoć znan kao "velika Srbija", danas zove "srpski svijet".

- Motiv je isti, namjere su iste, a da stvar bude opasnija - sudionici u čitavom igrokazu su isti, istaknuo je Krivokapić i upozorio da "europeizacija i stabilizacija Balkana nije završena". 

Vojislav Šešelj je pravomoćnom presudom Haškog tribunala 2018. godine osuđen na deset godina zatvora zbog poticanja progona, deportacije i prisilnog raseljavanja i premještanja Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci 1992.

Pojedine vojvođanske stranke, oporbeni političari kao i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov ocijenili su u ponedjeljak odlikovanje Šešelja sramotnim i neprihvatljivim. 

SPC inače ima dvije kategorija odličja. Prva su općecrkvena koja dodjeljuje sinod SPC-a, a druga su eparhijska, koja svaka od njih može dodijeliti sama. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!