Grlić Radman i Netanyahu: Prijateljstvo Hrvatske i Izraela

07.09.2020.

11:43

Autor: Jelena Perleta/Podnevni dnevnik/Vijesti u 17/HRT

default error photo
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu sastao se u Jeruzalemu s hrvatskim ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu sastao se u Jeruzalemu s hrvatskim ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom. Naglasio je da prijateljstvo između Hrvatske i Izraela raste.

-
Izražavam Vam dobrodošlicu u duhu rastućeg prijateljstva Hrvatske i Izraela. Zbog pandemije, manje Izraelaca dolazi u Hrvatsku, ali siguran sam da ćemo to prebroditi. Očekujemo mnogo Hrvata u Izraelu te nastavak naše suradnje, kazao je Netanyahu.

Ministar Grlić Radman osvrnuo se na sastanak s kolegom Gabijem Ashkenazijem.

- S izraelskim kolegom dogovorio sam skoro potpisivanje Memoranduma o razumijevanju o strateškom partnerstvu naša dva ministarstva u područjima od zajedničkog interesa. Država Izrael stavila je Hrvatsku u status "zelene države", što dodatno pojačava turistički interes, broj posjeta i turističku suradnju, kazao je Grlić Radman.

Hrvatski ministar kazao je da je njegov izraelski kolega podržao ulazak Hrvatske u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj i da je s njime dogovorio sklapanje memoranduma o razumijevanju i strateškom partnerstvu između dvaju ministarstava.

Ministar Grlić Radman prenio je najvišim izraelskim dužnosnicima da Hrvatska podržava normalizaciju odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Dodao je da pozdravlja i najavu novih sporazuma na Bliskom istoku.

Sporazum o normalizaciji odnosa, pod posredstvom Washingtona, objavljen je 13. kolovoza i UAE je postao prva arapska zemlja koja uspostavlja odnose s Izraelom u više od 20 godina, nakon Egipta i Jordana. Katalizator sporazuma bio je obostrani antagonizam prema Iranu.

Tijekom službenog posjeta Grlić Radman sastao se i s alternativnim premijerom i ministrom obrane Benjaminom Gantzom i predsjednikom Knesseta Yarivom Levinom. U Memorijalnom centru sjećanja na žrtve holokausta Yad Vašemu, hrvatsko izaslanstvo položilo je vijenac i odalo počast stradalima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!