20:54 / 24.09.2021.

Autor: HRT/Hina

Grlić Radman: Imam uvjeravanja Chicaga da neće maknuti Meštrovićev spomenik

Strijelac i kopljanik

Strijelac i kopljanik

Foto: HRT / HTV

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman kazao je novinarima da su ga vijećnici grada Chicaga i zamjenik gradonačelnice uvjeravali da uklanjanje spomenika Indijancima (Strijelac i kopljanik) Ivana Meštrovića nije izgledno.

- Danas sam iz prve ruke dobio od zamjenika gradonačelnice i vijećnika u gradskom vijeću informaciju kako u samom gradskom vijeću zapravo ne vlada raspoloženje da bi se taj spomenik maknuo, što nas čini radosnim. Dobio sam uvjeravanja izvršne vlasti i vijećnika, kazao je novinarima u Chicagu Grlić Radman.

Čuveni spomenik hrvatskog kipara, koji se od 1928. nalazi u čikaškom Grand Parku, na popisu je spornih spomenika Chicago Monuments Projecta zbog "romantiziranog i reduciranog prikaza Indijanaca". Ta komisija grada Chicaga, osnovana radi "suočavanja s prošlošću", krajem veljače prošle godine predstavila je popis s 41 spornim spomenikom, a među njima su kipovi u čast Kristofora Kolumba, Georgea Washingtona i slični.

Grlić Radman je kazao da je "više puta postavio pitanje" o Meštrovićevom spomeniku te "dobio uvjeravanja da možemo gajiti optimizam i da nitko ne vjeruje da bi taj spomenik, takvog svjetskog značaja, bilo pametno micati". Istaknuo je da je Meštrovićev spomenik dio američke kulturne baštine i "svojevrsni svjetski brend" pored kojega se "okupljaju mnogi turisti", a Chicago Bullsi slave svoje pobjede.

- Prema tome to je brend Chicaga. Puno više su mi govorili o značaju tog spomenika, nego što sam mogao očekivati. To će biti jedna rasprava koja će istina duže trajati. Raspoloženje koje vlada upravo je takvo da nikome nije u interesu da se taj spomenik makne, izjavio je ministar Grlić Radman. Napomenuo je i da su hrvatski diplomati odmah razgovarali s najvažnijim akterima inicijative te s predstavnicima indijanske zajednice od koje su "dobili podršku tom spomeniku".

Grlić Radman se u Chicagu susreo se i s hrvatskom zajednicom u Chicagu. Zahvalio im je na velikoj novčanoj i humanitarnoj pomoći Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata te na "osvještavanju američkih i svjetskih političara o nužnosti priznanja Hrvatske".

- Koristimo svaku priliku izraziti zahvalnost. Da nije bilo pomoći hrvatske dijaspore u tim teškim trenucima, teško je predvidjeti u kojem bi smjeru išle sve te situacije vezane za priznanje Hrvatske, dodao je šef hrvatske diplomacije.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!