14:47 / 28.11.2020.

Autor: Dnevnik u podne/IMS/HRT/Hina

Grlić Radman: Izmjena Izbornog zakona u BiH bio bi veliki iskorak prema EU-u

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak razgovarali su s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak razgovarali su s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem o lokalnim izborima koji će se u Mostaru održati 20. prosinca.

Mostar je važan grad za Hrvate u BiH, a održavanje izbora nakon 12 godina stavilo ga je u središte zanimanja i domaće i međunarodne javnosti. Hrvatska želi pomoći BiH na njezinu euroatlantskom putu te putem programa prekogranične suradnje, poručeno je iz Mostara.

- Ako želimo BiH u Europskoj uniji i NATO-u, onda BiH treba postići te standarde vladavine prava i europskih demokratskih vrijednosti. Jedna od tih je i izmjena Izbornog zakona, koji će ukinuti diskriminaciju te jamčiti svakom narodu jednakopravnost i adekvatnu političku participaciju u svim tijelima i institucijama, rekao je Grlić Radman u Mostaru. Zajedno s ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Natašom Tramišak razgovarao je s predsjednikom HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem.

Hrvatski šef diplomacije pri tome je izrazio optimizam da će se izmjene Izbornog zakona u BiH dogoditi tijekom sljedeće godine, a što, prema njegovim riječima, podržava i većina članica EU-a. Podsjetio je da je Hrvatska podržala dogovor lidera Bošnjaka i Hrvata iz lipnja prošle godine, kada je postignut sporazum o održavanju izbora u Mostaru, koji su na rasporedu 20. prosinca, ali i provedu odluke Ustavnoga suda kako bi se promijenio Izborni zakon u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom.

- Izborni zakon je nužan kako bi se omogućila ravnopravnost i reflektirao duh i slovo Daytonskog sporazuma, koji su prije 25 godina potpisali predstavnici svih triju naroda, dodao je ministar Grlić Radman.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da se u BiH već 20 godina pokušava izmijeniti Daytonski sporazum kako bi država prešla u 'europsku fazu'. Prema njegovim riječima, u trenutačnom sazivu Parlamenta ne postoji dvotrećinska većina koja bi ih poduprla, ali je optimističan kad je riječ o mogućnosti izmjena Izbornog zakona, koji bi, po njemu, mogao odškrinuti vrata i za ozbiljnije reforme Daytona.

- Jako sam optimističan da ćemo u prvih šest mjeseci iduće godine dobiti promjene Izbornog zakona koji će osigurati legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda te stvoriti temelj da nakon toga napravimo iskorak prema europskoj BiH. To će onda svakako tražiti značajne preinake u odnosu na Daytonski sporazum, istaknuo je Čović.

Tramišak, koja je u Mostaru održala predavanje o korištenju europskih fondova, izjavila je da se iz fondova europske teritorijalne suradnje očekuje alokacija znatnog dijela od 184 milijuna eura za Bosnu i Hercegovinu. Najavila je i da će Republika Hrvatska iz svoga proračuna nastaviti podržavati projekte od zajedničkog interesa s Bosnom i Hercegovinom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!