18:19 / 18.03.2021.

Autor: Ivana Šilović, Miljenko Karačić/Dnevnik/IMS/HRT/D.D.

Grlić-Radman: BiH će imati iskrenog zagovaratelja na putu prema NATO-u

Rasprava znanstvenika o ulasku BiH u NATO

Rasprava znanstvenika o ulasku BiH u NATO

Foto: Dnevnik / HRT

Politički ustroj Bosne i Hercegovine, koji je odredio Daytonski mirovni sporazum, praktički od samog početka opterećuje tamošnje društvo. O tome se, među ostalim, govorilo u Neumu na konferenciji koja je posvećena putu BiH prema euroatlantskim integracijama i NATO-u. 

Kroz tri panela na kojima su izravno ili videovezom sudjelovali predstavnici 12 zemalja dominirala su društvena i politološka pitanja koja opterećuju dejtonsku Bosnu i Hercegovinu.

Sudionici konferencije slažu se kako vide Bosnu i Hercegovinu u Europskoj uniji u okviru NATO-a. Ta činjenica izaziva polemike između političkih aktera u BiH. Upravo zato je danas organiziran skup na kome su sudjelovali znanstvenici iz dvanaest zemalja kako bi goruća politička pitanja izmjestili iz političke arene na znanstveni dijalog.

Politika u Bosni i Hercegovini je podijeljena, Bošnjaci Hrvati zagovaraju ulazak u Europsku uniju i NATO, politika Srbije podržava Europsku uniju na svoj način, no ne i ulazak u NATO.

Stručnjaci u Neumu su danas kazali da su europske vrijednosti itekako važne za BiH, ne samo kako bi se postigla politička, nego i gospodarska stabilnost što bi se odrazilo život na svakog građanina u Bosni i Hercegovini, a to bi trebao biti prioritet svih političkih stranaka.

- Smatramo da je dijalog temelj traženja rješenja, rješenja su različita, ali mogu biti različita i funkcionalna. S te strane smatramo da se akademska zajednica nema pravo izolirati od aktualnih političkih i drugih problema unutar BiH, kaže prof. dr. sc. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru.

- BiH na svom europskom putu i putu pristupanja u NATO-savez ima podršku akademske zajednice u elementima konkretiziranja, rekao je prof. dr. sc. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu.

Nakratko videopozivom se u konferenciju uključio i hrvatski premijer Plenković i među ostalim istaknuo da su Hrvati konstitutivan narod, da je Hrvatska susjedna i prijateljska država Bosni i Hercegovini te da će napraviti sve kako bi joj pomogli u tom koraku prema Europi.

- Moramo naći organizacijski model za BiH koji će uvažiti najviše demokratske standarde s jedne strane, a s druge strane će uvažiti ključna obilježja BiH. Našu povijest, multikulturalnost, multietničnost, tri konstitutivna naroda i legitimno predstavljanje, objasnio je Dragan Čović, dopredsjedatelj Doma naroda Skupštine BiH.

- Vjerujem u BiH, modernu BiH, prosperitetnu BiH, državu ravnopravna tri konstitutivna naroda. U tome će BiH na putu prema EU, na putu prema NATO-u, zahvaljujući hrvatskoj ekspertizi i iskustvu imati iskrenog zagovaratelja, rekao je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Euroatlantski put Bosne i Hercegovine nema alternative, a kao moguće sredstvo izgradnje višenacionalnog demokratskog društva spomenut je i federalizam.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!