Grlić Radman: Eskalacija sukoba nikome nije u interesu

23.03.2022.

09:23

Autor: A sada Vlada/V.K./HR/HRT

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: A sada Vlada / HRT

U emisiji A sada Vlada Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova rekao je kako sve članice EU osuđuju agresiju Rusije na Ukrajinu te će tražiti nove sankcije koje bi se odrazile na ruski režim, ali, kako kaže, treba se vidjeti kako smanjiti negativne implikacije na gospodarstvo i socijalnu stabilnost članica EU.

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini

Foto: A sada Vlada / HRT

- Hrvatska je osudila agresiju i priklonila se svim paketima sankcija. Trebamo razmišljati o narednom valu sankcija, govori.

Istaknuo je kako se treba smanjiti ovisnost od energenata, ali i od svih drugih oblika tehnoloških ovisnosti te je nužno jačati europsko i trans atlantsko jedinstvo.

Posljedice rata u Ukrajini već se osjećaju i u Hrvatskoj. Grlić Radman govori kako je pogoršana sigurnosna slika u Europi, ali govori kako može doći i do „domino efekta” za zemlje izvan EU, zemlje zapadnog Balkana.

- Ne postoji jednakost režima koji govori u ime naroda i samog naroda. Narodi ostaju, a politike se mijenjaju. Nadam se da ovaj autokratski režim u Rusiji neće imati dugi vijek, naglasio je.

U Moskvi Hrvatska, kao i sve članice EU imaju svoja veleposlanstva te se time zadržava kanal komunikacije koji je važan.

- U Moskvi smo imali 16 predstavnika hrvatskih kompanija. Ali sada je sve reducirano, rekao je.

Dodaje kako je u stalnom kontaktu s veleposlanicom  Anicom Djamić te mu je javila kako se združenom akcijom MUP-a, konzularne službe ministarstva vanjskih i europskih poslova, našeg veleposlanstva u Budimpešti i nje same, uspjelo transportirati iz Ukrajine u Hrvatsku 34 invalida.

Na pitanje koliko ga brinu prijetnje Rusije Hrvatskoj, Grlić Radman je rekao je, ako se to shvati prijetnjom, to prijetnja cijeloj EU. Kako kaže, ako bi se ostvarila bilo koja prijetnja, aktivirao bi se članak 5., zato što smo mi članica NATO saveza.

Eskalacija sukoba nikome nije u interesu

- To bi mogao biti povod za neku novu eskalaciju sukoba što nikome nije u interesu, naglasio je ministar.

Naglašava kako se s Putinom mora pregovarati.

- Putin neće imati izbora. On nije ostvario ono što je želio, nije pokorio Ukrajinu. Ukrajinski je narod pokazao izuzetnu hrabrost i ljubav prema domovini.

- Cijeli demokratski svijet podržava Ukrajinu i osuđuje agresiju Rusije, naglašava.

Što se tiče „Strateškog kompasa” kao dokumenta koji dugoročno definira dugoročno ulogu EU u području sigurnosti i obrane. Nastajao je dvije godine no u posljednjem je trenutku izmijenjen stoga što se situacija promijenila.

Strateški kompas

- U „Strateškom kompasu” je spomenuta konstitutivnost i ravnopravnost triju naroda. Hrvatska koja dijeli najdužu svoju granicu , a to je ona s BiH i mi smo najpozvaniji govoriti o iskustvu stabilnosti zapadnog Balkana.

Govori kako su moguće manipulacije informacijama i kampanje koje se rade, kako bi se krivo plasirale vijesti.

- Tu je narušena stabilnost i utjecaj putem trećih zemalja, govori.

Za konstitutivnost triju naroda je važna rečenica kako bismo upozorili sve one koji nam pokušavaju nametnuti modele koji su izvan svih sporazuma

„Strateški kompas” bi trebao biti sigurnost za sva tri konstitutivna naroda.

BiH je zemlja u vlasništvu triju konstitutivnih i jednakopravnih naroda

- Jedna država, dva entiteta, tri jednakopravna konstitutivna naroda i ostalih građana, to je važna rečenica koja je ušla u sporazum.

Grlić Radman naglašava kako je ovaj Izborni zakon u BiH neustavan upravo zbog činjenice da većinski narod nije uložio dovoljno kompromisa, a mogao je.

- Predstavnici hrvatskog naroda bili su konstruktivni, ponudili su kompromise, ali su oni praktično došli do „zida”. Više ni jedan kompromis ne postoji, osim da se oni ukinu, ali to je nemoguće s obzirom da je BiH, višekonstitualna zemlja, naglašavai dodaje da koliko god nekog naroda po broju bilo taj nema pravo vlasništva nad zemljom.

BiH je zemlja u vlasništvu triju konstitutivnih i jednakopravnih naroda i ona ne može biti u vlasništvu jednog naroda, naglasio je Grlić Radman.

Govori kako je apelirao da se ponovno pokuša dogovoriti oko izborne reforme, zato što se ne može dopustiti preglasavanje većinskog naroda, te smatra kako nekim liderima većinskog naroda odgovara ovaj status quo.

- Mi, ako bismo pristali na održavanje izbora prema ovom zakonu koji je sada, mi bismo priznali da ne podržavamo vladavinu prava, zaključio je.

Grlić Radman govori kako prijetnje ne treba podcijeniti, no to je oblik zastrašivanja.

Trenutno je 5 Hrvata u Ukrajini, ali kako ministar kaže, svi oni koji su se htjeli vratiti u Hrvatsku mi smo osigurali evakuaciju.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!