Grlić Radman: Retorika predsjednika Milanovića naštetila procesima u BiH

03.10.2022.

Zadnja izmjena 12:56

Autor: HRT/Hina

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: HTV / HRT

Ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman na konferenciji za novinare osvrnuo se na izbore u BiH te intervenciju visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta u izborni zakon BiH.

- Naše nezadovoljstvo zbog preglasavanja Hrvata dugoročno šteti institucionalnosti stabilnosti i budućim odnosima u BiH. Već četvrti puta gospodin Komšić je izabran glasovima bosanskog naroda, a vodi se kao hrvatski član Predsjedništva. To će i dalje i dalje ostati veliki teret u našim očima, jedna, rekao bih, mrlja. Izražavamo zadovoljstvo zbog odluke hrvatskog visokog predstavnika Christiana Schmidta, u nametanju promjena u izborni zakon. To je i veliki uspjeh ove Vlade. Gospodin Schmidt je prepoznao sve argumente o kojima je Hrvatska govorila. Mi želimo napredak i boljitak za BiH. To se jedino može ostvariti ako se poštuje Daytonsko-pariški sporazum i ustav BiH. Ta odluka će označiti put u reformama koje će uslijediti, istaknuo je.

"Predsjednik države jako puno naštetio određenim procesima"

- Važno se vratiti u politički kontekst našeg rada, snažnih diplomatskih aktivnosti. Mi želimo da svi narodi u BiH uživaju jednaka prava. Bilo je i onih koji su odmagali tim našim naporima. Takve poruke, koje su dolazile i iz Hrvatske, možda su bile smatrane i porukama hrvatske države pa smo se mi od njih distancirali. Nažalost, predsjednik države je jako puno naštetio određenim procesima koji su se mogli i povoljnije završiti. Njegove poruke zbunjivale su i visokog predstavnika i sve aktere u BiH, mislim da su i njegove izjave pridonijele vjerojatno radikaliziranju političke scene u BiH, pa i činjenici da je gospodin Komšić dobio nekoliko desetina tisuća glasova vjerojatno zahvaljujući i toj retorici predsjednika Milanovića, naglasio je.

Istaknuo je da je važno da je svaki Hrvat u BiH glasao za hrvatsku predstavnicu Borjanu Krišto.

- Ključno je da svi politički akteri nastave razgovarati kako bi osigurali daljnju ravnopravnost triju konstitutivnih naroda. Ovdje je važno da su i druge zemlje podržale odluku visokog predstavnika, prije svega SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo, rekao je.

- Učinili smo sve kako bi s problematikom u BiH upoznali sve naše saveznike i partnere, naglasio je.

- Politika predsjednika Milanovića, koju mi nismo mogli razumjeti, otežala je stvari tako da je uvjetovao rješenje izbornog zakona zaustavljanjem primanja Finske i Švedske u NATO savez. Naravno, otežao je i tako da je vrijeđao visokog predstavnika, rekao je.

- Nama je drago ako se predsjednik države zalaže, ali to onda treba biti konstruktivan pristup, uljuđen pristup, to mora biti pristup gdje predsjednik države koristi polugu moći, instrumente, a on ih nije koristio niti jednom, rekao je.

- Želimo BiH da što prije formira Vladu, što prije tijela, kako bi BiH bila funkcionalna i kako bi se krenulo prema deblokadi i kako bi svi surađivali u interesu BiH, zaključio je.

Komšić izabran prema izbornom zakonu, ali nije legitiman

Upitan da komentira prijedlog Mosta da se Komšić proglasi personom non grata, rekao je da zastupnici Mosta uglavnom viču i galame.

- A kada ne viču i ne galame onda spavaju ili ih nigdje nema. Jeste li ih vidjeli, jesu li nešto učinili, jesu li bili u BiH, podržali nekoga? Oni barataju određenim terminima o kojima nemaju pojma što znače. Zar oni ne vide da je gospodin Komšić sve ove godine bio to sve skupa. Nitko nije s njim razgovarao, nitko ga ne uzima kao političkog aktera, kao relevantnog sugovornika. On je izabran prema izbornom zakonu, netko će reći da je legalno, ali nije legitiman predstavnik hrvatskog naroda. Mi želimo vidjeti legitimnog predstavnika hrvatskog naroda, ako on postoji. Znači on se zalaže za neke matrice, ali koristi onaj izborni inženjering koji njemu odgovara, istaknuo je ministar Grlić Radman.

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: HRT / HTV

Grlić Radman: Očekivana je Schmidtova intervencija u izborni zakon

Promjene koje je visoki predstavnik u BiH uveo na dan izbora očekivane su i potvrđuju da je Daytonsko-pariški sporazum međunarodno pravo, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman na predstavljanju kampanje o važnosti NATO-a u Zagrebu.

Mogu samo reći da je ta odluka očekivana budući da su propuštene prilike dogovora između političkih lidera, prije svega bošnjačkih s hrvatskim, rekao je o odluci visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta uoči obraćanja studentima.

Schmidt je u nedjelju iskoristio svoje ovlasti i nenajavljeno nametnuo izmjene izbornog zakona koje se odnose na ustroj i funkcioniranje Doma naroda parlamenta Federacije BiH i način donošenja odluka. Te promjene idu u korist Hrvata u susjednoj zemlji.

Grlić Radman je rekao da su hrvatski lideri bili spremni na dogovor, no on se nije ostvario te je stoga ostalo na odluci visokog predstavnika da bi se zaštitio Daytonsko-pariški sporazum. 

- Ovo je potvrda da je taj sporazum međunarodno pravo i da se jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i ostalih građana morala poštivati kako bi se osigurala institucionalna stabilnost, sigurnost i prosperitet Bosne i Hercegovine, rekao je ministar.

Schmidtove izmjene su prvi korak, rekao je hrvatski šef diplomacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!