Grlić Radman: Plenkovićev posjet Subotici poglavito je podrška hrvatskoj zajednici

17.06.2023.

21:25

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Ministar vanjskih i europskih poslova, Gordan Grlić Radman

Ministar vanjskih i europskih poslova, Gordan Grlić Radman

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Posjet hrvatskog premijera Andreja Plenković Subotici povodom otvaranja "Hrvatske kuće" prije svega je poruka tamošnjoj hrvatskoj zajednici da je Hrvatska uz njih, rekao je u subotu ministar vanjskih Gordan Grlić Radman.

- To je važna poruka podrške hrvatskoj zajednici da su hrvatska država i vlada uz njih, rekao je istaknuvši da je za posjet poglavito važno otvoriti "Hrvatsku kuću". Dodao je da je najavljen i dolazak srbijanskih dužnosnika, poput premijerke Ane Brnabić, no da nije predviđen sastanak s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

- Ono što je važno je da ćemo inzistirati na tome da je hrvatska zajednica doista zastupljena, jednako kao što je srpska manjina u Hrvatskom saboru, u skupštini u Beogradu, dodao je.

- Sve što radimo je u nacionalnom interesu, (...) a ovdje u interesu hrvatske manjine jer nam je to prioritet, rekao je hrvatski ministar i napomenuo da hrvatska strana otvara bilateralna pitanja u odnosima sa Srbijom.

- Ne možemo zatvarati oči pred nekim pitanjima koja su od vitalne važnosti. Prije svega želimo znati i dobiti odgovore od srbijanska strane o 1812 nestalih. (...) Tu je pitanje odštete logoraša, povrata arhivske građe, zaključio je.

Prvi posjet Srbiji u mandatu


Hrvatski premijer Andrej Plenković dolazi 23. lipnja u Suboticu povodom otvaranja "Hrvatske kuće" na poziv predsjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasne Vojnić i predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova, ujedno i ministra za ljudska i manjinska prava Srbije.

Najavljeno je da bi se Plenković u Subotici trebao sastati s premijerkom Srbije Anom Brnabić.

To je prvi Plenkovićev posjet Srbiji u mandatu, a s Brnabić će, kako je kazao, razgovarati o svim temama bilateralnih odnosa.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman prisustvovao je u Austriji u subotu na manifestaciji Dani Alke koja se održava u Badenu, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske. Ministar Grlić Radman nazočio je na kasačkom trkalištu Badener Trabrennbahn promociji alkarske utrke.

- Ovo je doista povijesno-kulturni spektakl i znači puno za grad Sinj, cetinski kraj, Splitsko-dalmatinsku županiju i naravno za Hrvatsku i hrvatski narod, jer je alka nematerijalna kulturna baština od 2010. unesco-a. To je veliki 'brand' Hrvatske, rekao je tim povodom Grlić Radman.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!