16:01 / 18.08.2020.

Autor: B.A./Hina

Grlić Radman: Potpora EU-putu BiH i ravnopravnosti Hrvata

Foto: Denis Kapetanović/PIXSELL

Foto: Denis Kapetanović/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatska i HDZ snažno podupiru europski put Bosne i Hercegovine te inzistiraju na izmjenama izbornoga zakona, rekao je ministar.
Hrvatska i HDZ snažno podupiru europski put Bosne i Hercegovine te inzistiraju na izmjenama izbornoga zakona kako bi Hrvati u toj zemlji bili ravnopravni, rekao je u utorak u Mostaru član Središnjeg odbora HDZ-a i šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman na obilježavanju 30. obljetnice utemeljenja HDZ-a BiH.

Grlić Radman, koji je nazočio kao izaslanik predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, zajedno s izaslanstvom  HDZ-a BiH koje je predvodio predsjednik te stranke Dragan Čović položio je vijence i zapalio svijeće hrvatskim braniteljima na središnjem trgu u Mostaru te nazočio svečanoj sjednici u povodu stranačkoga jubileja.

- Hrvatska snažno zagovara europski put BiH i mislim da ćemo na tome putu puno pomoći našim iskustvom i ekspertizom. S ponosom mogu istaknuti da kao sestrinske stranke dijelimo jednake europske vrijednosti i zalažemo se za europski put BiH, transatlantske organizacije, rekao je Radman novinarima.

Ocijenio je kako izmjene izbornoga zakona, koje su jedan od uvjeta za stjecanje kandidacijskog statusa za EU, trebaju osigurati ravnopravnost bosanskohercegovačkih Hrvata.

- Položaj hrvatskoga naroda jamči Daytonski mirovni sporazum i Ustav BiH. Hrvatski narod je konstitutivan zajedno s druga dva naroda, a Hrvatska podržava jednakopravnost Hrvata na svim razinama vlasti. Hrvatski narod kao najmalobrojniji narod zaslužuje da u promjenama Izbornog zakona ostvari ona prava koja mu pripadaju po Daytonskom mirovnom sporazumu i po ustavu, istaknuo je hrvatski ministar.

Čović je rekao kako do kraja godine očekuje postizanje sporazuma o izmjeni izbornog zakonodavstva s vodećom bošnjačkom Strankom demokratske akcije (SDA) na što su se dvije stranke obvezale potpisom sporazuma u Mostaru sredinom lipnja.

- Naša je ambicija da ove godine, sukladno sporazumu koji smo potpisali sa SDA, izmijenimo izborno zakonodavstvo kako bi osigurali legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda na svim administrativnim razinama u BiH. Ponajprije se to odnosi na Dom naroda i Predsjedništvo BiH, objasnio je Čović.

Pojasnio je kako rješenje o izmjenama izbornog zakona treba uvažiti sve presude ustavnoga suda BiH i Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Bit zahtjeva Hrvata, objasnio je Čović, svodi se na to da se Hrvatima zajamči mogućnost biranja nacionalno definiranih predstavnika u vlasti bez preglasavanja drugih naroda. 

Čelnik HDZ-a BiH je izrazio očekivanje i kako će ova stranka na lokalnim izborima sazvanima za 15. studenog pobijediti u sredinama gdje su Hrvati većina te u gradu Mostaru u kojemu će se izbori održati naknadno 20. prosinca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!