Grlić Radman pozvao Hrvate u BiH na masovan odaziv na izbore

16.09.2022.

20:47

Autor: HRT/Hina

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: HRT / HTV

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman pozvao je danas Hrvate u BiH na masovan izlazak na predstojeće izbore kako bi očuvali ulogu jednakopravnog i konstitutivnog naroda.

Opći izbori održavaju se 2. listopada iako nije izmijenjen izborni zakon, pa prijeti opasnost da četiri puta brojniji Bošnjaci ponovno preglasaju Hrvate u izborima za člana kolektivnog predsjedništva i gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda. Tako bi mogli iz vlasti izbaciti najvažnije hrvatske stranke za koje glasuje najveći broj hrvatskih birača.

- Dopustite mi danas pozvati sve bosanskohercegovačke Hrvate da u što većem broju izađu na skore izbore, jer samo tako ćemo uspjeti obraniti naša ustavom zajamčena prava konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini, rekao je Grlić Radman u Orašju.

Dodao je kako bi bio povijesni paradoks da hrvatski narod čiji su vojnici bili presudni da BiH danas uopće postoji kao suverena država prepusti drugima da odlučuje o njegovoj sudbini.

- Više se neće pristajati na nijedno rješenje koje neće imati podršku legitimnih političkih predstavnika hrvatskog naroda okupljenih u Hrvatskom narodnom saboru (HNS) BiH, istaknuo je ministar.

Kandidatkinja za hrvatskog člana državnog predsjedništva Borjana Krišto rekla je kako Hrvati u BiH idu na izbore po neizmjenjenim izbornim pravilima.

- Upravo je zbog toga HHS BiH odlučio ići s jednim zajedničkim kandidatom kako bi poslali poruku svim onim političkim opcijama koji pod krinkom građanskog promišljaju i vide budućnost na jedan drugi način. Hrvatski narod svojom većinskom voljom treba odlučivati tko će ga predstavljati, istaknula je Krišto.

Grlić Radman, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministar obrane Mario Banožić te dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a bili su na otvaranju muzeja pri Franjevačkome samostanu u mjestu Tolisi kod Orašja.Posjetili su i općine Domaljevac Šamac i Odžak, a u Orašju obišli lokaciju budućeg hrvatskog konzulata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!