Ukrajinski premijer siguran da će Ukrajina dobiti novac potreban za obnovu

22.06.2023.

13:41

Autor: Hina/HRT

Konferencija o obnovi Ukrajine

Konferencija o obnovi Ukrajine

Foto: Kirsty Wigglesworth / Reuters

Ukrajinski premijer Denis Šmihal u četvrtak je rekao kako je siguran da će Ukrajina ove godine dobiti 6,5 milijardi dolara potrebnih za svoje programe brze obnove sukladno obećanjima dobivenim na konferenciji u Londonu.

Velika Britanija, Sjedinjene Države, Europska unija i ostali ranije su obećali milijarde dolara dodatne pomoći za Ukrajinu, čime su donekle zadovoljeni zahtjevi Kijeva za više kapitala i predanosti konkretnim projektima, ne samo kada je posrijedi obnova, već i daljnji razvoj Ukrajine kao snažne članice zapadnih zemalja.

U govoru održanom posljednjega dana konferencije o obnovi i oporavku Ukrajine, Šmihal je rekao da njegova vlada tek treba prokomentirati i procijeniti sva dana obećanja, no tvrdi kako je "siguran da će se u najskorije vrijeme, nakon ove konferencije ... prikupiti sav potreban novac".

U srijedu je rekao kako očekuje da će se osigurati gotovo sedam milijarda dolara pomoći. Taj je novac potreban za poticanje programa njegove vlade za brzi oporavak, a prvenstveno je usmjeren na obnovu energetskog sektora, što je osobito važno realizirati prije početka zime.

Kazao je i da je poslovna zajednica iskazala priličan interes za uključenje u projekte u Ukrajini, osobito nakon što je Britanija najavila održavanje u Londonu konferencije o osiguranju od ratnih rizika, što bi moglo utrti put smanjenju rizika kada su posrijedi ulaganja. Šmihal je dodao kako još ne može iznositi konkretne brojke o visini poslovnih ulaganja.

U gotovo 16 mjeseci ruske invazije na Ukrajinu uništeni su brojni domovi, bolnice i ostala ključna infrastruktura. Zapadne nacije žele i dalje nastaviti pružati potporu Kijevu, koji je suočen s godinama, a možda i desetljećima obnove u svojoj zemlji.

Ukupna će svota biti golema. Ukrajina, Svjetska banka, Europska komisija i Ujedinjeni narodi u ožujku su procijenili da, samo za prvu godinu rata trošak iznosi 411 milijardi dolara.

Ukrajinski premijer je rekao da se ta brojka odnosi samo na područje koje je trenutačno pod kontrolom Ukrajine.

- Mislim da će nakon oslobođenja svih ukrajinskih teritorija taj iznos biti udvostručen. I u potpunosti nam je jasno da je riječ o projektu koji će trajati više desetljeća.


Grlić Radman: Razminiranje je preduvjet obnove i oporavka


Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman u četvrtak je na Konferenciji o obnovi Ukrajine u Londonu rekao kako je razminiranje Ukrajine preduvjet da se započne obnova i oporavak, a EK je Hrvatsku prepoznala kao "jednu od vodećih zemalja u razminiranju", priopćio je MVEP.

Konferencija o obnovi Ukrajine koja se održava u Londonu okupila je čelnike i ministre preko 60 država te predstavnike međunarodnih organizacija, 400 globalnih kompanija uz preko 1000 sudionika.

- Hrvatska se uslijed ratnih operacija tijekom Domovinskog rata suočila sa značajnim sigurnosnim problemom, zagađenošću dijela kopnenog područja minskoeksplozivnim sredstvima, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova na panel raspravi drugog dana konferencije u Londonu.

- Hrvatska vrlo dobro razumije zahtjevnost zadatka izgradnje ratom razorene zajednice, a razminiranje je preduvjet bez kojeg se ne može započeti obnova i oporavak", naglasio je.

Istaknuo je da će u procesu razminiranja "Ukrajina trebati svu našu pomoć, uključujući aktivan angažman i donacije države, ali i našeg privatnog sektora, kao i nevladinih organizacija koje razvijaju i provode programe upozoravanja na mine i pružaju potporu žrtvama".

Hrvatski šef diplomacije pritom je podsjetio da će Zagreb u listopadu biti domaćin Međunarodne donatorske konferencije o humanitarnom razminiranju u Ukrajini.

Grlić Radman dodao je da Hrvatska već pomaže Ukrajini u tom pogledu: prošle godine započela je suradnju s UNDP-om u Ukrajini, što je rezultiralo zajedničkim projektom protuminskog djelovanja u vrijednosti od četiri milijuna eura.

Kazao je kako je Hrvatska prepoznata kao jedna od vodećih zemalja u razminiranju od strane Europske komisije te će pružiti svoje stručno znanje o protuminskom djelovanju zajedničkom odgovoru EU-a na ukrajinske potrebe razminiranja.

Hrvatska je imenovala i svog stručnog predstavnika u međunarodno Upravno vijeće novoosnovanog Centra za humanitarno razminiranje Ukrajine. Uz to, hrvatske nevladine organizacije već provode programe podizanja svijesti o minama za ukrajinsku djecu, te se trenutno radi na razvoju novih programa psihološke podrške najranjivijim društvenim skupinama u Ukrajini, dodaje MVEP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!