17:31 / 22.05.2020.

Autor: HRT/Hina

Grlić Radman: Sporazum "Otvoreno nebo" važan za multilateralizam i sigurnost

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u petak da je sporazum "Otvoreno nebo" trenutačno jedini pravno obvezujući dokument za kontrolu naoružanja i smatra zabrinjavajućom najavu izlaska SAD-a.
Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u petak da je sporazum "Otvoreno nebo" trenutačno jedini pravno obvezujući dokument za kontrolu naoružanja i smatra zabrinjavajućom najavu izlaska SAD-a iz sporazuma zbog toga što Rusija ne poštuje odredbe.

- Deset potpisnica žale zbog američke najave o povlačenju iz "Otvorenog neba"

- Izražavamo zabrinutost zbog želje SAD-a za izlaskom iz sporazuma, a u isto vrijeme razumijemo njihove argumente, rekao je u petak u NSK hrvatski ministar.

Veleposlanici zemalja članica NATO-a pozvani su u petak na hitan sastanak nakon najave SAD-a da se povlači iz sporazuma "Otvoreno nebo" zbog toga što Rusija sporazum ne poštuje.

Grlić Radman istaknuo je da je cilj tog sporazuma očuvanje multilateralne suradnje i sigurnosti.

Ministar kaže da iako sporazum "možda zahtijeva prilagodbu novim uvjetima, jedini je trenutačno pravno obvezujući dokument za nadzor i kontrolu naoružanja".

Sporazum "Otvoreno nebo" potpisan je 1992., a njegova primjena počela je 2002.  Potpisalo ga je 35 zemalja, uključujući Hrvatsku i on im omogućuje da nadlijeću teritorij zemalja potpisnica radi provjere vojnih kretanja i kontrolnih mjera naoružanja.

Najavu povlačenja SAD-a oštro je kritizirala Moskva.

- Povlačenje Sjedinjenih Država iz tog sporazuma ne predstavlja samo udarac u temelje europske sigurnosti već i u instrumente postojeće vojne sigurnosti i bitne sigurnosne interese saveznika Sjedinjenih Država, izjavio je u četvrtak ruski zamjenik ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!