Grlić Radman u BiH: Hrvati opstali unatoč Bleiburgu, križnim putevima

28.05.2023.

14:16

Autor: Hina/HRT/V.G.

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

U Radimlji pokraj Stoca održana je središnja komemoracija u Bosni i Hercegovini za žrtve Bleiburga i križnog puta. Na spomen-obilježju svim žrtvama Drugoga svjetskog rata i poraća iz tog dijela BiH vijence su položila izaslanstva Vlade Republike Hrvatske, Hrvatskoga narodnog sabora BiH, Počasnog bleiburškog voda i Hrvatskoga žrtvoslovnog društva.

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman izjavio je da su Hrvati u toj zemlji opstali unatoč brojnim kalvarijama poput Bleiburga i križnih puteva i izrazio očekivanje da će ostvariti punu jednakopravnost.

Na komemoraciji je, između ostalih, bio i gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković.

- Danas nam nitko ne brani da nastavimo tamo gdje smo stali, pa i te 1998. godine da istražujemo, istinu tražimo, žrtvama pravednost vratimo, te se za njihove duše Bogu molimo, istaknuo je.

Kao izaslanik hrvatske vlade, ministar Gordan Grlić Radman je sudjelovao na komemoraciji za žrtve bleiburške tragedije i križnog puta hrvatskog naroda.

- Ovdje su bile pune jame, rupe u koje su bacani civili bez optužnice, bez suda. Ovdje svjedočimo o jednom zločinu nad ljudima koji su iz osvete i mržnje bili dovedeni, mučeni, zlostavljani i ubijeni, rekao je ministar novinarima u mjestu Radimlji kod Stoca.

Dodao je kako su Hrvati u BiH unatoč svemu opstali i da im danas nitko nema pravo oduzeti pravo na dom i zavičaj.

- Sada na ovim prostorima demokracije i novog međunarodnog poretka, treba poslati poruku da se takvo zlo, koje se dogodilo za vrijeme i nakon II. Svjetskog rata, nikada više ne ponovi, istaknuo je.

- Ovdje sada mladi trebaju graditi život, svoj dom, budućnost. RH, koja je kao država ispunila sve svoje strateške ciljeve, vanjskopolitičke, prioritet ostaje u obvezi se brinuti za stabilnost, sigurnost države, svojih susjeda, BiH koju je priznala kao suverenu neovisnu državu, rekao je Grlić Radman.

Rekao je i kako Hrvatska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH i izrazio očekivanje kako će sunarodnjaci u potpunosti ostvariti jednakopravnost.

- Očekujemo da se dogode ograničene izmjene ustava i izbornoga zakona koje će jamčiti političku participaciju Hrvata na svim razinama u institucijama Bosne i Hercegovine, dodao je.

Visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt je ovoga tjedna komentirao komemoraciju rekavši da se 'ne smije koristiti za umanjivanje zločina koje su počinile nacističke snage i njihovi saveznici tijekom Drugog svjetskog rata'. Također je rekao kako je isticanje ustaških i drugih fašističkih simbola uvredljivo.

Upitan o toj Schmidtovoj izjavi, gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković je rekao da 'to nije mjesto koje će na bilo koji način kompromitirati žrtve, od kojih su mnogi bili nevini, nego da oni samo odaju poštovanje i mole se za pokoj duša'.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!