Grlić Radman u Gruziji potvrdio potporu toj zemlji u euroatlantskim integracijama

10.02.2023.

16:53

Autor: Hina/HRT/A.V.

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Hrvatska podržava predanost Gruzije euroatlantskim integracijama, rekao je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman u petak u Gruziji, priopćilo je ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Ministar Grlić Radman susreo se s predsjednikom gruzijskog parlamenta Salvom Papuashvilijem koji je sudjelovao na samitu Krimske platforme u Zagrebu u listopadu prošle godine.


- Hrvatska je spremna podijeliti svoje iskustvo s Gruzijom iz pregovora o pristupanju EU-u i provedbe relevantnih reformi. U tom smislu, naša je suradnja plodonosna u okviru Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Gruzija koju vrijedi dalje snažiti, rekao je Grlić Radman.


Ministar je potom posjetio liniju razdvajanja s promatračkom misijom Europske misije. Vršitelj dužnosti šefa misije EUMM-a Tibor Kozma izvijestio ga je o sigurnosnoj situaciji i nedavnim događajima duž administrativne granične crte te o poteškoćama s kojima se suočava lokalno civilno stanovništvo. Grlić Radman je izrazio zahvalnost članovima EUMM-a na njihovom doprinosu stabilnosti u Gruziji i široj regiji, u kojoj su dva člana iz Hrvatske, navodi se u priopćenju.


Ministar je održao predavanje gruzijskim studentima na Državnom sveučilištu Tbilisi. Iznio im je hrvatske poglede, iskustvo i lekcije naučene kroz naš put prema euroatlantskim integracijama.


- Ovih deset godina potvrdilo je vrijednosti i dobrobiti članstva koje se mogu vidjeti u svakodnevnom životu hrvatskih građana, poglavito danas kada je narušena stabilnost europskog kontinenta, rekao je studentima Grlić Radman i dodao kako su hrvatski uspjesi okrunjeni početkom siječnja kad je Hrvatska ušla u šengenski prostor i eurozonu.


Ministar je iskazao potporu Gruziji na njezinom putu prema članstvu u EU-u.


- Vjerujem kako Gruzija može ostvariti svoj strateški cilj pridruživanja obitelji EU-a. Hrvatska će nedvojbeno podržati predanost Gruzije u euroatlantskim integracijama i pomoći u tom zahtjevnom procesu, rekao je Grlić Radman na kraju predavanja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!